Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  07.02.2016 08:51:07

Vyplatí se držet akcie během korekce?

Investoři čelí na začátku roku výrazným poklesům na akciových trzích. Ačkoli základní radou pro taková období je zachovat klid, většina dělá přesný opak. Obchodování tak dominují panika a strach. Výprodeje se pak opakují ve stále dalších vlnách.

Zkušení investoři vědí, že tento způsob investování nevede k ziskům a že panika při zvýšené volatilitě je jednou z největších chyb. "Investoři, kteří se snaží načasovat nákupy a prodeje na základě očekávané korekce na trhu, volí nesprávný přístup," říká Brian Belski ze společnosti BMO Capital Markets. "Vždy jsme podporovali jednoduchý názor, že dodržování investiční disciplíny a akceptování dobrého i zlého je v dlouhém horizontu mnohem úspěšnější strategií než pokusy o časování trhu."

Trhy se momentálně nacházejí ve fázi korekce a i mnoho uvážlivějších investorů začíná myslet na prodej akcií. Tento výprodej ale může nakonec vést k tomu, že by tito investoři mohli promarnit zajímavé příležitosti při opětovném růstu.

"Většina investorů má tendenci prodávat v období propadů, a když se pak trhy vzpamatují, čekat příliš dlouho na opětovný vstup do trhu. Mnohé studie poukazují na negativní důsledky tohoto chování, při němž investoři přijdou třeba jen o pár dnů dobré výkonnosti, což má ale celkový výkon portfolia významný vliv," píší Belski a jeho kolega Nicholas Roccanova v poznámce klientům.

Své tvrzení doplňují grafem, v němž jsou zobrazeny výnosy v dobách korekcí podobných té současné. Index S&P 500 v následujících šesti měsících po korekci dosahoval průměrného zisku 19,9 % a po roce od korekce to bylo 31,4 %.

Průměrný výnos v obdobích ohraničujících korekce od roku 1990 (období medvědích trhů nejsou zahrnuta)
Průměrný výnos v obdobích ohraničujících korekce od roku 1990 (období medvědích trhů nejsou zahrnuta)

Problém je, že podobné honění se za výnosnými dny je typické právě pro ty, kteří časují trhy. Při dlouhodobém investování by neměly mít jednotlivé dny pro portfolio tak velký význam. Pokud by si totiž investoři připouštěli význam "ztráty" u jednotlivých dnů s nadprůměrnými zisky, stejně tak by mohli řešit to, že příliš dlouhé čekání na prodej může znamenat, že nestihnou své pozice opustit před panickými výprodeji, které se vyznačují nadprůměrnými ztrátami. Belski a Roccanova však evidentně nepočítají s možností medvědího trendu (ten tak není zohledněn ani v grafu).

Co když nakonec trhy spolkne medvěd?

V časech, kdy makrodata ani výsledky firem, společně s poměrně vysokými cenami, historickými rekordy indexů a nervozitou na trhu, nehrají do karet dalšímu potenciálnímu růstu, je dobré přemýšlet o "exit strategii", která může z dlouhodobého hlediska ochránit investice před výraznější ztrátou. Nejde o projev paniky, pouze o připravenost na každou eventualitu.

Na trhu je stále dostatek optimistů, kteří si výraznější propady nepřipouštějí, a prostor pro výraznější pády, které nastanou při jejich panických výprodejích, tedy stále existuje. Na další nákupy bude dost času v době, kdy i tito optimisté budou vidět všechno černě a trhy budou mít za sebou propady o několik desítek procent. Tvrdohlavé dodržování strategie "kup a drž" nemusí být vždy tím nejvýnosnějším řešením, byť v opravdu dlouhém horizontu se osvědčuje velice dobře.

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Návrat do červených čísel, korigují i technologičtí giganti. Důležité supporty jsou na dohled

Týden na trzích podle burzovních grafů: Návrat do červených čísel, korigují i technologičtí giganti. Důležité supporty jsou na dohled

Týdenní ztráta indexu S&P 500 3,1 % hovoří sama za sebe. Před oslavou Nového roku v Číně přitom bývá na trzích klid a únor v posledních letech byl "bezproblémový". Tentokrát je to podle všeho jiné.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688