Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  13.02.2016 06:00:42

Tři věci, kterým je třeba se vyhnout během prvních tří let vaší penze

Dožijete-li se po několika dekádách života, ztrápeného prací, konečně penze, dávejte pozor na věci, které byste neměli dělat.

Odchod do důchodu je jeden z milníků, který poměrně často vyhlíží lidé, kterým schází odpracovat už jen pár let. Brian Vnak, přispěvatel portálu Marketwatch.com, vysvětluje, na co byste si měli dát v prvních třech letech své penze pozor. Nemáte prý investovat konzervativně, příliš utrácet nebo zanedbávat své zdraví.

Příliš konzervativní investování

Prodlužování střední délky života je fajn. Kdo by si nechtěl jeho radovánky užívat co nejdéle? Ale z finanční perspektivy může být prodlužující se naděje dožití výzvou. Žít 30 až 40 let po odchodu ekonomicky aktivního života zvyšuje pravděpodobnost, že vám vaše úspory nebudou stačit. Přesto mnoho nových důchodců má jako prioritu snížit volatilitu a preferovat hotovost a dluhopisy, a zároveň ignorují reálnou možnost, že se dožijí více let, než očekávají.

I když je pravdou, že hotovost a investice s fixním výnosem jsou méně náchylné k výkyvům, je málo pravděpodobné, že takové produkty budou vynášet tolik, co akcie. Obzvláště dnes, v době nízkých úrokových sazeb.

A to je přesně to riziko, že svá aktiva přežijete. Bez soudného investování do správného portfolia finančních instrumentů jsou vaše úspory na penzi v ohrožení. Do toho je třeba započítat také vlivy inflace, která podstatně kupní sílu vašich naspořených peněz sníží. Nenechte se oklamat tím, že zrovna dnes je inflace velmi nízká. To nepotrvá věčně, a tak se může lehce stát, že svůj životní standard udržíte jen stěží.

Přílišné rozhazování

Období penze je o užívání si finanční svobody podle vašeho gusta. Tato vymoženost se ale může rychle vypařit, a to i v případě, že nejste zrovna bonviváni. „Viděl jsem už mnoho důchodců, kteří se stali oběťmi vábení spotřebních lákadel ve zlatém období svých životů,“ varuje Vnak. Pro mnohé je období penze příležitostí, jak si vynahradit předchozí dlouholetá odříkání.

Někteří lidé ale také vstupují do této fáze života, aniž by měli vypracován nějaký plán, co si se svým volným časem počnou. V takovém případě se 24 hodin denně může zdát jako věčnost. Lidé mají spoustu volného času, kdy se může dostavit nuda nebo dokonce deprese. Tehdy je celkem přirozené, že se snaží nějak zabavit, ale pak se může snadno přihodit, že se důchodci věnují příliš nákladným koníčkům.

Nejlepší obranou je si zodpovědně srovnat hodnoty a životní cíle. Jde o správné porozumění tomu, co si skutečně můžete se svým důchodem dovolit. To vám výrazně pomůže snížit pravděpodobnost nějakého finančního lapsu.

Zanedbávání zdraví

Čím jste starší, tím složitější je péče o vaše fyzické zdraví. A čím složitější je zůstat ve formě, tím citlivější je vaše tělo na potravu, tu skutečnou, ale i tu mentální. Nemoc a dlouhotrvající rehabilitace může rychle zhatit vaše nadšení z penze, nikoli však kvůli narůstajícím výdajům za léky.

Ztráta určité každodenní rutiny patří mezi negativní faktory, které vás v penzi ovlivňují. Proto je dobré vytvořit a zachovat si rituály, které vás udrží na nohou. Pravidelné cvičení a zdravá strava jsou asi nejlepším způsobem, jak si rutinu uchovávat.

Jestliže vám důchod již klepe na dveře, radostná léta jsou právě před vámi. To ale neznamená, že budu bezstarostná. Nedovolíte-li, aby vám vaše plány cokoli zkřížilo, pak je penze jedním z nejlepších období vašeho života.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688