Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.02.2016 08:45:41

Facebook a Google podporují Apple v boji s FBI

Apple dostal od úředníků z FBI příkaz, aby odemkla telefon iPhone, který patřil jednomu ze střelců v San Bernardinu. Společnost Apple to však odmítla, má podporu dalších IT firem.

Otevřela tím obrovský spor, do kterého se vložily i další technologické společnosti, které Applu vyjadřují podporu.

FBI žádá Apple o odemknutí telefonu na základě závažného incidentu v San Bernardinu, kdy do centra pro postižené vtrhli dva po zuby ozbrojení útočnici, kteří začali střílet. Zemřelo 14 lidí (a nejméně tolik lidí bylo zraněno), útočníci následně uprchli ve vozu SUV. Policie je však dostihla a zastřelila. Celý případ by se tak pomalu mohl přestat řešit v amerických médiích, pokud by FBI nenaléhala na společnost Apple ohledně odemčení telefonu jednoho z útočníků.

Apple otevřít zadní vrátka nechce

Apple tento krok však hluboce odmítá, podle společnosti by se vytvořil nebezpečný precedent, který by snížil bezpečnost všech uživatelů. Případ vyvolal také značné rozpory u veřejnosti ve Spojených státech. Zatímco jedna strana tvrdí, že Apple má podporovat a pomáhat ve vymáhání práva, tak druhá strana tvrdí, že může být vytvořen precedent, který by mohl vést ke sledování a ohrožení všech uživatelů společnosti Apple.

Ředitel společnosti Tim Cook také napsal otevřený dopis, ve kterém uvádí důvody, proč společnost odmítá požadavkům FBI vyhovět. „Vláda se chce nabourat k našim vlastních uživatelům a podkopat desetiletí vývoje bezpečnostních opatření, které chrání naše zákazníky, včetně desítek milionů amerických občanů, od sofistikovaných hackerů a počítačových zločinců,“ napsal Cook v dopise a pokračoval: „I když věříme, že záměry FBI jsou dobré, tak si myslíme, že by bylo špatné, pokud by nás vláda nutila vytvářet bezpečností vrátka do našich produktů. A také se obáváme, že tento požadavek by mohl ohrozit svobody našich uživatelů, které je potřeba chránit,“ zakončil Cook. O problematice takzvaných zadních vrátek si můžete přečíst v článku: KYBERBEZPEČNOST: ZADNÍ VRÁTKA NEJSOU ŘEŠENÍ, OMEZUJÍ BEZPEČNOST

A zdá se, že Apple má velké spojence v technologickém sektoru.  Cooka totiž podporuje většina velkých IT společností včetně Facebooku, Googlu nebo Twitteru.

Facebook: Nechceme oslabit bezpečnost vlastních systému

Facebook vyjádřil podporu společnosti ve svém čtvrtečním prohlášení: „Odsuzujeme terorismus a máme naprostou solidaritu s obětmi terorismu. Ti, kteří ho chválí, podporují nebo plánují teroristické činy, tak nebudou mít žádný prostor v našich službách,“ píše Facebook.

Společnost uvádí také, proč požadavky FBI nejsou správné: „Nicméně, budeme pokračovat v boji proti agresivním požadavkům, aby společnosti oslabily bezpečnost svých systému. Tyto požadavky by vytvořily mrazivý precedent a zabránily by tak společnostem vhodně zabezpečit své produkty,“ napsal Facebook.

Google a Twitter: Zadní vrátka mohou ohrozit naše uživatele

Na celou situaci také reagoval výkonný ředitel Google Sundai Pichai, který symbolicky vyjádřil podporu Twitteru: sociální sítí, která často sloužila opozičním skupinám v autoritativních státech jako nástroj pro informování světové veřejnosti: „Nutí firmy k tomu, aby hackování mohlo ohrozit soukromé uživatele,“ napsal Pichai.

A v neposlední řadě také reagoval CEO společnosti Twitter Jack Dorsey „Stojíme si za rozhodnutím Tima Cooka a Apple (a děkuji mu za jeho vedení),“ tweetnul Dorsey ve čtvrtek s tím, že odkazuje na jeho otevřený dopis.

Twitter je také znám tím, že dlouhodobě brojí proti všem špionážním zákonům, které by mohly ohrozit bezpečnost vlastních uživatelů pomoci vytvoření takzvaných „zadních vrátek“

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688