Tomáš Menčík (Cyrrus)
Okénko investora  |  04.03.2016 09:23:07

Ropa hýbe akciovým světem

Levná ropa = dobrá zpráva, chtělo by se říci. Ovšem to neplatí vždy a už vůbec ne v aktuálním období. Cena ropy kolem 30 USD sice zlevňuje řidičům benzín a nechává jim víc peněz na spotřebu, tento pozitivní efekt ovšem více než převažuje obava z toho, co způsobí drastický pokles investic ropných firem. Negativní vnímání celé situace je dobře vidět na akciových trzích, které v posledních týdnech téměř dokonale kopírují vývoj ceny ropy. Ačkoli existuje velmi přímá cesta, jak dostat cenu do všeobecně a dlouhodobě akceptovaných úrovní, bude to proces obtížný a neobejde se bez dohody mezi stranami, které spolu dosud odmítají komunikovat.

Ropa se po dlouhých letech nachází v situaci, že jí je nadbytek, a to už poměrně dlouhou dobu. V USA za posledních 5 let zvýšili produkci o 4,5 milionů barelů denně a jsou tak největším viníkem toho, že ropy je příliš mnoho. Nejsou sice jediným ropným státem, který v posledních letech navyšoval produkci, ale růst jejich těžby z břidličných písků byl masivní. Hlavně kvůli tomu je aktuální globální přebytek 1,75 milionu barelů denně, který se navíc s největší pravděpodobností bude ještě zvyšovat. Írán je totiž v procesu navyšování těžby i kapacity poté, co mu byl umožněn vstup na mezinárodní komoditní trh. A investoři čekají, jestli skutečně navýší těžbu o avizovaných 1 milion barelů denně. Ropy je prostě mnoho a zejména kvůli Íránu jsou jakékoliv odhady budoucnosti pouhou spekulací.

Logickou reakcí na růst produkce ropy je pokles její ceny, což se také děje. Cena za posledních 18 měsíců klesla o 70 %. Drtivá většina těžařů se dostala do finančních problémů a všichni snad s výjimkou zmiňovaného Íránu mluví o snaze zvýšit cenu ropy. Důsledek nízké ceny ropy je jednoznačný: nižší zisky pro ropné země i ropné firmy a nutnost nové situaci se přizpůsobit. Ropné firmy se přizpůsobují snižováním jak nákladů, tak hlavně investic. Celý ropný sektor měl v roce 2014 kapitálové výdaje přibližně 200 miliard dolarů, ovšem klesající cena ropy vede k drastickým škrtům. Jen v roce 2015 snížily ropné firmy investice v kumulované výši 380 miliard dolarů. Tady už přerůstá problém ropných firem do globální ekonomiky. Těžaři totiž investují do strojů, přepravních kapacit, technologií, průmyslových kovů apod. Takže netrpí jen těžaři, ale také řada dalších odvětví. A to není jediný problém. Některé ropné země mají existenční problémy a jiné musí pro vyrovnání rozpočtů prodávat dříve naakumulované rezervy. Státy jako Saúdská Arábie, Katar nebo Norsko proto prodávají na burzách část svých ropných fondů v podobě akcií i dluhopisů, čímž poklesy trhů jen umocňují.

Investoři rizika plynoucí z nižších investic a odprodejů ropných fondů sledují a reagují na ně. Čím nižší cena ropy, tím nervóznější investoři jsou. Pod 40 USD za barel nervozita výrazně roste a akciové trhy významně pozitivně korelují s těmito poklesy (aktuálně je 25denní korelace 0,6, nejvyšší za posledních 18 měsíců). Z toho lze usuzovat, že hranice 40 USD je minimální akceptovatelná cena ropy, aby investoři neměli obavy z negativního dopadu na globální ekonomiku.

U producentů je soudě podle verbálních intervencí akceptovatelná hranice mezi 30 a 55 USD. U 55 USD začali američtí těžaři houfně zavírat svoje nákladné vrty, u 50 dolarů se ozvalo Rusko, u 40 USD řada zemí OPEC a u 30 USD už si začala stěžovat i Saúdská Arábie. Proto se již několikrát v průběhu letošního roku objevily spekulace, že nějaká dohoda je na stole. Poprvé na konci ledna, na což ropa zareagovala růstem o 9 USD. Následně na začátku února, kdy cena vzrostla o 5 USD. A v polovině února se dokonce objevila už konkrétní dohoda mezi Saúdskou Arábií, Ruskem, Venezuelou a Katarem o zmrazení produkce. Na to cena ropy reagovala skokovým růstem o 6 USD. Byť i tato dohoda před pár dny vzala za své, „v podpalubí“ se evidentně něco děje.

Z posledních prohlášení se zdá, že hlavním oponentem jakékoli dohody je Írán. Ten sice nepatří do první pětky největších světových těžařů, ovšem jejich plán na zvýšení kapacity o milion barelů denně a nulová snaha o dohodu o omezení produkce z něj dělají důležitého hráče na ropném trhu. To ale nic nemění na mém přesvědčení, že buď pouze opakující se spekulace, nebo reálná dohoda povedou k návratu ceny ropy k úrovním, na kterých budou spotřebitelé spokojení a producenti nebudou krvácet. Taková úroveň je podle mého názoru mezi 40 – 50 USD, spíše však na horní straně tohoto pásma.


Ropa WTI 2016

25denní korelace ropy WTI a indexu S&P 500
Ing. Tomáš Menčík, CFA

Ing. Tomáš Menčík, CFA

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor Bankovnictví a pojišťovnictví. Během studií absolvoval dva semestrální pobyty na The University of Texas v USA a na University of Liechtenstein v Lichtenštejnsku. Již v průběhu studií a po nich pracoval v poradenské společnosti Deloitte a následně v Penzijním fondu České pojišťovny jako finanční analytik. V roce 2012 nastoupil jako analytik do společnosti CYRRUS, kde se zaměřuje zejména na komodity, leteckou přepravu a IT. Od roku 2012 je držitelem certifikátu CFA.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

02.03.2022Sankce hýbou trhy. Jaké jsou dopady ve světě? Anna Kortusová (Portu)
31.01.2021Kauza Wallstreetbets hýbe světem kryptoměn cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
12.06.2019Riziko recese hýbe světem komodit Saxo Bank (home.saxo)
03.06.2019Korunou hýbe svět – sledovat budeme zasedání ECB Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
13.08.2018Pastelové barvy hýbou světem Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688