Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  08.03.2016 14:37:53

Analýza akcie Shimano: Stabilní růst a potenciál cykloprůmyslu

Současným světem hýbe velké množství trendů. Některé lze snadno identifikovat, jiné hůře. Jeden představuje hrozbu, další pozitivní změnu. Na základě některých z nich lze postavit investiční nápady či odhalit nové příležitosti.

Svět je v pohybu, a to nejen prostřednictvím aut, letadel či lodí. Denně dojíždějí stovky milionů lidí za prací. Centra měst kvůli automobilům praskají ve švech, není kde zaparkovat.

Proto se stále častěji v metropolích objevují cyklisté, a to nikoliv výjimečně nebo v malém počtu.

Jízdní kolo dnes slouží nejen jako sport či zábava, stal se z něj velmi oblíbený ekologický dopravní prostředek pro každodenní využití. Na krátké vzdálenosti v ranní špičce ho totiž nic neporazí. Nezpochybnitelné jsou také ekonomické benefity, ochrana ovzduší a zdraví občanů.

Města čile přizpůsobují infrastrukturu rostoucím počtům cyklistů, budují cyklostezky, staví stojany či úschovny. Po celém světě vznikají půjčovny kol fungující na principu bikesheringu. V České republice takto funguje např. Rekola.

Japonský unikát Shimano

Japonská společnost Shimano vyrábí cyklokomponenty jako jsou např. brzdy, přehazovačky, náboje nebo pedály. Mimo to nabízí také rybářské a veslařské vybavení. Byznys týkající se kol však generuje přibližně 80 % tržeb firmy.

Tržby Shimano se za posledních 10 let více než zdvojnásobily. Růst se společnosti daří neustále a to tempem takřka nevídaným.

Jeho největším odbytištěm je Evropa, dále Taiwan (významný producent kol) a také Čína.

graf_sales_growth

Trh s jízdnimi koly

Trh s koly je do značné míry navázán na hospodářský cyklus, jak je vidět na příkladu Evropské unie. Prodeje lze proto s určitou jistotou predikovat na základě předpokládaného růstu.

graf_EU_bikesales

Výhled je veskrze pozitivní. Opírá se o velmi silný trend zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí, dále dobrý ekonomický výhledEvropě i USA či příznivé počasí pro cyklistiku.

Podpořit prodeje by měla také letošní olympiáda v Rio de Janeiru nebo povolení instalovat na silniční závodní speciály kotoučové brzdy vydané na konci minulého roku. Naopak uškodit může levná ropa.

Trh s komponenty

Na trhu s cyklokomponenty se ročně prodá zboží v odhadu za 3,5 miliard dolarů a pohybuje se na něm pouze několik hráčů.

Jasnou jedničkou je Shimano (odhadovaný podíl až 70 %), následuje americký SRAM a italské Campagnolo, které se specializuje zejména na silniční speciály.

Čemu vděčí Shimano za svůj úspěch?

Analytici CreditSuisse přisuzují růst Shimano několika faktorům.

První je přirozená síla značky, jež je pevně zakořeněna v povědomí zákazníků. V cykloprůmyslu, kde je kvalita zásadní faktor, se důvěra velmi cení. Vždyť jen drobná vada např. brzd může způsobit vážné potíže.

Další silnou stránkou Shimano je velmi hustá, téměř dokonalá distribuční síť. Průměrná cena kol v rozvinutých zemích roste, výměna poškozených či opotřebených dílů je snadná. Stále více zákazníků tedy volí originální náhradní díly od japonského výrobce. Dnes tvoří „aftermarket“ prodeje zhruba 30 % tržeb společnosti.

Neohroženost pozice firmy též potvrzují bariéry vstupu do odvětví (zpracování kovů), knowhow a úspory z rozsahu, ze kterých Shimano dlouhodobě těží. Proto se také nedaří ohrozit jej např. konkurencí z Číny.

Novinky a inovace

Žhavou novinkou v oblasti cyklistiky je bezesporu nástup elektrokol (e-bikes), které usnadňují pohyb v terénu či do stoupání pomocí zabudovaného elektromotoru. Shimano pro tato kola vyrábí chytrý systém s názvem Steps.

Společnost v historii představila několik významných inovací (např. systém indexového řazení v 70. letech), avšak v oblasti cyklistiky nejsou nová vylepšení hlavním faktorem výkonnosti.

Systém bezdrátového elektrického řazení představený v roce 2009 se dočkal spíše vlažné reakce a elektrokola se prozatím také netěší masové oblibě.

Shimano je ve své podstatě rarita. Světově známá značka, výrobce komponent pro jízdní kola obchodovaný na burze, který si i v dnešní turbulentní době zachovává výkonnost takřka nevídanou.

Jak již bylo naznačeno v úvodu, cyklobyznys má do budoucna bezpochyby potenciál. Uškodit by mu do budoucna mohlo pouze špatné počasí či záplava levnějších kol kompletovaných v Číně. Naopak vliv levné ropy by v letech, kdy světové velmoci zbrojí proti změně klimatu, neměl být tak markantní.

Shimano jako investice

Od začátku letošního roku si akcie Shimano na tokijské burze vedly více než dobře, v posledních týdnech však byly strženy asijskými výprodeji. V současnosti se cena akcie Shimano pohybuje na úrovni 16 000 jenů, tedy pod odhady analytiků – 19 600 jenů za akcii.

Objem tržeb bude dle predickí dále růst, byť ne tak závratným tempem. Lze očekávat, že zisk na akcii se do budoucna ustálí těsně pod hranicí 800 jenů.

graf_EPS

Shimano má bezpochyby silný příběh s velkým dlouhodobým potenciálem. Investice se opírá o populační růst v rozvojových zemích, boj proti změně klimatu a o trend zdravého životního stylu ve státech vyspělých.

graf_stock_Shimano

Autor: Filip Tvrdek, Sven Subotič | aurainvest.cz  

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

 
Ing. Sven Subotič

Ing. Sven Subotič, Aura Invest

je jednatelem společnosti Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na Equity Sales privátní i institucionální klientele (dříve Ernst & Young a Wood & Co.). Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688