Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  20.03.2016 09:00:48

E.ON: Obnovitelné zdroje se stávají základem energetického systému


Společnost E.ON vytvořila rekordní ztrátu ve své historii. Odstřihává se od prodělečných aktiv a investuje do obnovitelných zdrojů.

Tradiční německé energetické společnosti se v posledních letech potýkají s obrovskými problémy. Politika zaměřená na podporu obnovitelných zdrojů energie společně s opouštěním jaderné energetiky po katastrofě v japonské Fukušimě, dramaticky zhoršují hospodaření energetických firem. Některá německá média dokonce mluví o boji o přežití. Ekonomický deník již dříve informoval o problémech německé RWE, která se rozhodla, že nevyplatí dividendu

E.ON v loňském roce prodělal závratných 7 miliard euro (190 miliard korun), což byla dvojnásobná ztráta oproti roku 2014. Propad způsobilo znehodnocení výrobních aktiv ve výši 8,8 miliard euro na podzim roku 2015.

A zdá se, že ani vyhlídky pro tento rok nejsou pozitivní: v prvních měsících nového roku došlo k dalšímu poklesu cen energií a plynu. Přetrvávala také nízká hodnota ruského rublu: „Z tohoto důvodu E.ON předpokládá, že EBITDAroce 2016 klesne a bude se pohybovat v rozmezí 6 až 6,5 miliardy eur. Předpokládá se, že související čistý zisk bude v rozmezí 1,2 až 1,6 miliardy eur,“ uvedl Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E.ON. Připomíná, že 8. června se uskuteční valná hromada. Na ní by mělo dojít na o rozdělení společnosti. Majoritní podíl má být převeden na společnost Uniper, do které mají přejít aktiva na výrobu elektřiny z fosilních paliv.

I přes problémy společnosti, které se snižuje hodnota majetku, firma vyplatí dividendu ve výši 0,5 euro na akcii. Finanční ředitel Michael Sen není pravděpodobně z výplaty dividend nadšen. „Naše budoucí dividendová politika by měla reflektovat aktuální tržní prostředí. Dividenda 0,5 euro na akcii, kterou vyplatíme za rok 2015, ho nereflektuje,“ uvedl pro Reuters. Podle Financial Times to naznačuje, že výplaty dividend mohou v budoucnu kvůli „složitému tržnímu prostředí“ poklesnout.

E.ON se zaměří na obnovitelné zdroje energie

Generální ředitel společnosti E.ON Johannes Teyssen tvrdí, že v oboru dochází k „dalekosáhlé strukturální transformaci, která bude pokračovat i letos,“. Mluvčí českého E.ONu pro Ekonomický deník rozvedl Teyssenovu myšlenku: „obnovitelné zdroje se stávají základem energetického systému. Solární energie je dobře zavedena a její objem mírně roste. Na druhé straně, energievětrných elektráren vstupuje do fáze rychlého růstu. Energie z konvenčních zdrojů již není hlavní složkou systému, ale představuje pouze zálohu. Celý systém je nyní z cenového hlediska úplně jiný. Nejedná se pouze o strukturální posun, ale o skutečnou transformaci. Stále pracujeme na našem portfoliu a snižujeme jeho rizikovost. Posouváme se směrem k obnovitelným zdrojům a službám,“ uvedl Vácha.

Jedním ze způsobů, jak by mohla německá vláda pomoci energetickým firmám a zároveň zachovala bezpečnost energetických sítí, že by dotovala výrobu elektřiny z takzvaných záložních zdrojů. Jedná se o klasické (konvenční) způsoby výroby elektřiny, které nejsou závislé na aktuálních přírodních podmínkách (jak je tomu u obnovitelných zdrojů). Na to se však firma zatím spoléhat nemůže: „V Německu se vede politická diskuze na toto téma, ale dosud jsme žádnou výraznou podporu kapacitního režimu nezaznamenali,“ zakončil Vácha.


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688