Řidiči s čerstvými řidičáky: budou pro nezkušené řidiče platit tvrdší pravidla?

TNBiz, 31.3.2016

Podle jeho návrhu by řidiči, kteří mají řidičský průkaz méně než 2 roky, mohli získat za první dva roky pouze 6 trestných bodů místo obvyklých 12. To by znamenalo, že nezkušený řidič udělá jeden velký přestupek (řízení pod vlivem alkoholu, ujetí od dopravní nehody, neposkytnutí první pomoci a další) a přijde o řidičské oprávnění. Jedná se o model, který se podle Ťoka osvědčil ve Velké Británii.

Předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný pro Hospodářské noviny řekl, že tato opatření nebudou fungovat. „Lidé si udělají řidičák hned v osmnácti letech a na dva roky ho strčí do šuplíku, takže začnou řídit poté, co 2 roky neseděli za volantem, a budou pro okolí mnohem nebezpečnější.“

Asociace už před osmi lety navrhovala rakouský model průkazů na zkoušku. Řidič by musel po dvou letech absolvovat v autoškole přezkoušení z teorie, kurz bezpečné jízdy a sezení s dopravním psychologem.

Tyto úpravy jsou součástí návrhu nového bodovacího systému, který ministr připravuje. Jeho součástí by mělo být také zpřísnění bodového ohodnocení jízdy na červenou, překročení rychlosti a dalších, zvýšení pokut až na 75 tisíc korun a zavedení přesného sazebníku pokut. Odborníci však jeho návrhy kritizují.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky