Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.05.2016 10:09:26

Ranní zprávy: Světové akciové trhy pokračují v poklesu


Hlavní události

Komerční banka a Erste Group dnes ráno zveřejnily hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí.

Těžební společnost OKD včera podala insolvenční návrh.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít v blízkosti včerejšího závěru.

Z makroekonomických ukazatelů dnes budou zveřejněny PMI indexy aktivity v eurozóně, v USA pak např. objednávky zboží dlouhodobé spotřeby nebo ADP report z trhu práce.

Pokračování výsledkové sezóny dnes v západní Evropě přináší mimo jiné údaje o hospodaření firem Anheuser-Busch, Siemens nebo Société Générale.

Analytici SG včera snížili doporučení pro akcie portugalské elektrárenské společnosti EDP Renovaveis z „koupit“ na „držet“.

 

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy včera navázaly na propad evropských burz a odepsaly okolo 1 %. V červených číslech skončily téměř všechny sektory, nejhůř na tom kvůli poklesu cen ropy byly energetické tituly. Pokračování výsledkové sezóny přineslo negativní impuls např. pro akcie American International Group, lepší než očekávané výsledky naopak oznámila farmaceutická společnost Pfizer.

Noční obchodování na asijských trzích bylo také ve znamení poklesu, když přetrvávají obavy ze zpomalení globálního ekonomického růstu. Kontinentální index tak klesl již šestý den v řadě. Prodejní tlak byl opět nejsilnější na japonských burzách, které se stále vzpamatovávají z posledního zasedání tamní centrální banky. Australské indexy pak srazil 10% propad akcií těžaře BHP Billiton.

 

Komerční banka

Komerční banka dnes ráno zveřejnila výsledky hospodaření za letošní první čtvrtletí. Čistý úrokový výnos klesl o 2,1 % y/y na 5,2 mld. , čistý zisk ale dosáhl 2,9 mld. , což překonalo odhad podle průzkumu agentury Bloomberg (2,64 mld. ).

 

Erste Group

Erste Group dnes ráno zveřejnila hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí. Čistý úrokový výnos byla v souladu s očekáváním, překvapením ale byly velmi nízké náklady rizika (56 mil. EUR oproti 183 mil. EUR před rokem), což pomohlo čistému zisku překonat odhady (za Q1 16 dosáhla Erste zisku 275 mil. EUR oproti konsensu 219 mil. EUR). Cena akcií by proto měla reagovat pozitivně.

 

NWR

Těžební společnost OKD včera podala dne u Krajského soudu v Ostravě insolvenční návrh spojený s návrhem o povolení reorganizace. Cílem je podle firmy zachování zaměstnanosti, zachování bezpečného provozu podniku a restrukturalizace společnosti. Podle deníku MF Dnes v tomto způsobu úpadku firmu dál ovládají dosavadní majitelé. Pokud by ale soud s reorganizací nesouhlasil, přijde na řadu konkurz. V tom už vedení firmy ztrácí vliv a kontrolu převezme insolvenční správce a věřitelský výbor.

OKD v insolvenčním návrhu uvedla, že dluží 17,3 mld. , z čehož jsou asi 13 mld. závazky v rámci skupiny. Společnost NWR přitom podle konsolidovaných čísel ke konci roku 2015 dlužila pouze 10,4 mld. (384 mil. EUR), přičemž čistý dluh tehdy dosahoval 8,1 mld. (298 mil. EUR).

Majetek OKD údajně nedosahuje 7 mld. . Tak jako tak se proto domníváme, že případný výtěžek z prodeje OKD nepřesáhne dluhy NWR a nároky dlužníků se naopak zřejmě budou značně krátit. Cenu akcií NWR by proto měl čekat další pokles.

 

Fortuna

Sázková společnost Fortuna zveřejní zítra ráno před otevřením trhu částečné výsledky za letošní první čtvrtletí. Očekáváme pokračování trendu růstu objemu přijatých sázek a hrubých výher. Provozní zisk EBITDA by však měl podle našich odhadů meziročně klesnout zhruba o čtvrtinu z důvodu zvýšených nákladů, mimo jiné i kvůli růstu zdanění hazardu v ČR.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688