Patria (Patria Finance)
Komodity  |  05.05.2016 15:13:49

Čínští gambleři si pletli komodity s kasinem a regulátor tvrdě zakročil


Neustále se propadající tržby kasin v oblíbené hráčské destinaci Macau naznačují leccos, mimo jiné možná i to, že čínští gambleři svou hráčskou vášeň jen přesměrovali jinam. Namísto karet nebo kostek propadli nové formě hazardu v podobě sázek na komodity. Čínské trhy obchodující s komoditními futures se tak v poslední době přetransformovaly v nová obří kasina a tamní hráči nedali regulátorům jinou možnost než tvrdě zasáhnout. Vášeň čínských spekulantů pro rychlé nákupy a prodeje oceli či železné rudy sice zchladla, těm nejzarytějším retailovým traderům však v dalších komoditních hrátkách nezabrání ani značné zvýšení poplatků za obchodování v minulém týdnu.

Právě navýšení poplatků bylo na konci dubna, kdy ceny některých komodit stoupaly do závratných výšin, jakousi zoufalou snahou tamních burz na omezení horečného nakupování a prodávání komoditních futures zejména na ocelové výztuže nebo železnou rudu. 29. dubna tak čínská Komise pro regulaci cenných papírů musela dokonce nařídit všem třem tamním burzám s komoditními futures omezení spekulace. Ty v tomto ohledu přijaly určitá opatření v podobě zvýšení transakčních poplatků či požadavků pro maržové obchodování a dokonce omezily i obchodní hodiny.

Železná ruda



Zleva denní obchodní objemy se železnou rudou v Dalianu (v mld. CNY), cena futures na železnou rudu v Dalianu (v CNY za metrickou tun) cena fyzické komodity v dolarech.


Změny obchodních pravidel se nicméně zdají být zaměřené převážně na velké institucionální investory, kteří jen během posledních měsíců značně přispěli k neuvěřitelnému nárůstu ceny některých komodit od oceli až po vejce o 50 respektive 10 procent. Na samém vrcholu velké čínské komoditní horečky minulý měsíc počet zobchodovaných kontraktů na ocelové výztuže v Šanghaji dokonce překročil objemy na referenční ropu Brent a WTI.

Cena kontraktu na ocelové výztuže v Šanghaji (v USD za tunu)




Jak se vyjádřil jeden z mladých čínských traderů s komoditními futures, burzy se hlavně snaží omezit objem, který si může nakoupit jeden individuální zájemce. Nicméně to podle něj lze vyřešit zcela snadno otevřením více obchodních účtů, třeba na jména rodičů. Čísla však mluví jasně. Objemy obchodů se na počátku května oproti dubnovému vrcholu obchodní horečky smrskly o polovinu zhruba na úrovně ze stejného období v loňském roce. Hysterie, která zachvátila čínské komoditní trhy, polevuje. Spekulanti, kteří minulý měsíc zobchodovali za jediný den futures kontrakty za 1,7 bilionu jüanů vzali zpátečku stejně rychle, jako se v dubnu vrhali k laptopům a zadávali obchodní pokyny.

Objemy obchodů s nejoblíbenějšími čínskými komoditami



Futures na ocelové výztuže v Šanghaji bíle, železná ruda v Dalianu modře a bavlna v Zengzhou fialově.


Z pohledu na obchodní objemy na čínských burzách se tedy zdá, že regulatorní opatření pomohla navrátit situaci po dubnovém šílenství, které se v lecčem podobalo loňskému raketovému růstu akcií poháněnému úvěry a následovanému volným pádem o 5 bilionů dolarů, do normálu. Během středečního obchodování změnilo na třech hlavních burzách v Šanghaji, Dalianu a Zhengzhou majitele 34 milionů kontraktů na vše od vajec až po ocel. O sedm seancí dříve ovšem dosáhl tento počet vrcholných 80,6 milionu kontaktů. Ačkoliv ale ceny komodit po zpomalení poptávky čínských gamblerů sestoupily z vrcholných úrovní, jejich kolaps se nekonal. Kupříkladu ocelové futures od 21. dubna ztratily sice 15 procent, oproti začátku března se jejich cena ale i tak pohybuje o 20 procent výše.

Zdroj: FT, WSJ, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688