Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  09.05.2016 08:29:23

Kde jsou nejlepší české nemovitosti?

Nízké úrokové sazby přivádějí investory hledající výnos k alternativám. Levné úvěry usnadňují koupi nemovitosti pro investiční účely a poptávka po realitách roste. Jaká lokalita či segment nemovitostního trhu je podle českých expertů sázkou na kvalitu?

Peter Višňovský (ředitel, Lexxus)

Specializujeme se Prahu a její nejbližší okolí, v tomto smyslu samozřejmě doporučujeme investice právě zde. Ekonomická i kupní síla v tomto regionu v rámci ČR i EU výrazně snižuje riziko a vysoká konkurence umožňuje poměrně slušný výběr.

Osvědčenou investicí je nákup nového menšího bytu (1+kk nebo 2+kk) v docházkové vzdálenosti od metra. Takový byt se vždy dobře pronajme a výše nájemného je v této kategorii velice stabilní. Máte-li k dispozici více peněz, můžete tímto způsobem zainvestovat do většího množství bytů, nejlépe s využitím hypotečního úvěru, který si lze v současnosti opatřit za mimořádně výhodných podmínek (úrok zhruba 2 % ročně).

Filip Kubricht (předseda představenstva REICO investiční společnosti České spořitelny)

Specializujeme se na investice do kancelářských nemovitostí. V rámci ČR je Praha dlouhodobě nejlepším městem, a to jak z pohledu likvidity trhu, tak výše nájemného a dlouhodobého zhodnocení investice. Praha je z hlediska poptávky rozdělena do několika oblastí (takzvaných office hubs), mezi nejžádanější patří v současné době centrum města, Karlín a osa Pankrác-Budějovická.

Evžen Korec (generální ředitel a předseda představenstva, Ekospol)

Česká republika se od zemí západní Evropy výrazně liší v tom, že se kupní síla koncentruje v Praze, takže je velký rozdíl mezi ní a regiony. Kromě hlavního města v ČR není žádné silné regionální centrum. Nová bytová výstavba byla v minulých letech díky silné poptávce a ekonomické síle lidí zaměstnaných v hlavním městě takřka výlučně doménou Prahy a i nadále zhruba dvě třetiny nových bytů postavených v celé České republice vyrostou na území hlavního města.

Přestože současný ekonomický boom způsobuje nárůst počtu pracovních míst i v některých vybraných regionech a s tím související vyšší aktivitu na nemovitostním trhu, tento trend příliš dlouho nevydrží. Očekávám, že kolem roku 2019 přijde cyklická recese. První oblastí, kde zmizí poptávka po nových bytech, budou právě regiony. Výrazně klesne i zájem o nájemní bydlení. Investici do nájemního bytu mimo hlavní město proto nedoporučuji.

Nutným předpokladem je vhodná lokalita, která musí nabídnout kompletní občanskou vybavenost včetně různého typu škol či lékařů. Ideální je také blízkost přírody, kterou lze využít k výletům či rekreačnímu sportování.

Radek Polák (tiskový mluvčí, Trigema)

Praha zůstává z pohledu Česka místem s největším zájmem o bydlení. Jen za loňský rok se zde podle analýz, které Trigema připravuje se společnostmi Skanska Reality a Ekospol, prodalo okolo 7 tisíc nových bytů. Jejich hodnota dosáhla necelých 28 miliard korun. Největší podíl na tom měly desátá, devátá a pátá městská část. Pro srovnání, v ostatních regionech ČR se za stejné období prodalo necelých 6 tisíc bytů.

Do budoucna bude Praha stále městem, kde se nejvíce vyplatí investovat do nemovitostí. Dohánět ji ale budou postupně i některá další větší města, jako jsou Brno nebo Plzeň.

Richard Vítek (vedoucí oddělení komerčních nemovitostí, ENGEL & VÖLKERS)

Hlavní město Praha patří mezi přední evropské destinace, pokud jde o turismus i byznys. V Praze se zdržuje mnoho zahraničních investorů a pracujících, kteří se nebojí pronajmout si či koupit luxusní nemovitost, jež by byla v jejich domovině nesrovnatelně dražší.

V Praze lze najít několik typů lokalit, do kterých se vyplatí investovat. Prvním typem jsou nemovitosti v takzvaných "stabilních lokalitách", které jsou známé svou prestiží a stálými cenami nemovitostí, čímž generují svým majitelům také stabilní výnosy. Jde o lokality s velkou fluktuací osob s nemovitostmi při hlavních tazích MHD, jako jsou Josefov, Staré Město, Malá Strana, Nové Město, Pařížská, část Smíchova (Janáčkovo nábřeží) a Rašínovo či Smetanovo nábřeží.

 

Zlaté akciové časy končí, investování na stáří bude vypadat jinak Zlaté akciové časy končí, investování na stáří bude vypadat jinak Společnost McKinsey Global Institute (MGI) provedla průzkum, v němž se pokusila odhadnout výkonost akciových trhů ...

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

24.02.2023Země, kde jsou kryptoměny legální a kde naopak nelegální Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
19.10.2018Kde je dno české nezaměstnanosti Research (Česká spořitelna)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688