Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  25.05.2016 20:47:05

Nové bydlení si na hypotéku pořizuje polovina lidí, hypotéky v dubnu pod 2%


Průměrná úroková sazba u hypoték v České republice v dubnu opět vylepšila rekordní hodnotu, když klesla na 1,94 procenta. Už druhý měsíc v řadě se tak drží pod dvouprocentní hranicí. Lidé si v dubnu sjednali 9042 hypoték v celkovém objemu 17,06 miliardy korun. Banky tak poskytly o 333 hypotečních úvěrů méně než v březnu. Vyplývá to z aktuálních dat Fincentrum Hypoindexu.

Extrémně výhodná situace pro zájemce o nové bydlení stále trvá. Není měsíc, kdy bychom nečetli o přepisování historických rekordů u hypotečních sazeb. Jako developeři to samozřejmě vítáme, protože i díky tomu roste zájem o naše byty. Například u našich nejprodávanějších rezidenčních projektů koupi bytu financuje pomocí hypotéky už polovina klientů, přičemž ještě nedávno jich nebyla ani třetina.

Přepisování historických tabulek bude podle mě ještě několik týdnů pokračovat, protože hlavní hypoteční sezonu mají banky před sebou. Největší marketingové akce na podporu hypotečních úvěrů totiž banky každoročně plánují na začátek léta. Předpokládám proto, že průměrná úroková sazba u hypoték v nejbližších měsících ještě o něco klesne. Hypoteční trh by tak letos mohl překonat i loňský rekordní rok, kdy se sjednalo celkem 104 639 hypoteční úvěrů v celkovém objemu 190,42 miliardy korun. Je velmi reálné, že poprvé v historii bude pokořena hranice 200 miliard korun.

Zájemci o nové bydlení by si před sjednáním hypotéky nicméně měli sundat růžové brýle a uvědomit si, že současná doba rekordně nízkých úrokových sazeb nepotrvá věčně. Ve střednědobém horizontu sazby opět nevyhnutelně vzrostou. I nárůst o jediný procentní bod měsíční splátku po skončení aktuální fixace navýší o tisíce korun. Domácnostem, které si nyní hypotéky berou takzvaně na krev bez výraznější rezervy, to už za pár let může způsobit výrazné problémy. Zdá se, že si to lidé uvědomují, protože podle bank roste zájem o delší fixace, hlavně ty sedmileté i desetileté. To je dostatečná doba na to, aby si domácnost ušetřila peníze bokem právě pro případ budoucího navýšení hypotečních splátek. Jako minimální základní rezervu nutnou k pokrytí nenadálých situací považuji šestinásobek všech měsíčních výdajů.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688