Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.06.2016 10:34:27

Deutsche Bank: Evropské akcie do konce roku mohou zahučet o 20 %

Evropské akcie podle analytiků z Deutsche Bank již nemají šanci letos podstatněji posílit. Je zajímavé, že za to mohou vesměs globální rizika, případně očekávaný vývoj na amerických trzích.

Analytici z Deutsche Bank vedeni Sebastianem Raedlerem jsou přesvědčeni, že evropské akcie již letos posilovat nebudou. V lepším případě se budou pohybovat do strany, v tom horším skončí v mínusu.

Analytici tvrdí, že trochu překvapivě jestřábí zápis z dubnového jednání Fedu může, podobně jako loni v prosinci, vést k posílení dolaru, poklesu cen ropy, rozšiřování spreadů u dluhopisů s vysokým výnosem a také k poklesu na akciových trzích. Zvýšená citlivost Fedu na silný dolar a možný pokles na trzích s finančními aktivy sice může vést k přehodnocení dalšího utahování měnové politiky, a tím i ke zmírnění negativních nálad, ale "kombinace slabého globálního růstu, nejistoty kolem dalších kroků Fedu, pravděpodobnosti opětovného zpomalení růstu v Číně a nestability na trhu s americkými dluhopisy s vysokým výnosem u evropských akcií výrazně snižuje růstový potenciál", napsali minulý týden analytici.

Deutsche Bank očekává mdlý ekonomický růst
Deutsche Bank očekává mdlý ekonomický růst

Širší index STOXX Europe 600 od začátku roku klesl o zhruba pět procent, přičemž na minimu se ocitl v únoru, kdy se dostal až k hranici 300 bodů. Na konci minulého týdne uzavíral těsně pod hladinou 350 bodů (maximum od února je 351 bodů).

Prognóza Deutsche Bank zatím nevychází, od jejího vydání akcie přidaly asi 3 %), ale lokální maximum nebylo překonáno. Němečtí analytici dokonce předpokládají, že by index mohl v případě nepříznivého vývoje klesnout až k 272 bodům. Vedl by jej k tomu právě zmiňovaný pokles na komoditních trzích a rozšiřování kreditních spreadů.

Stagnace je nejpravděpodobnější

Přes všechna tato rizika však vidí analytici z Deutsche Bank jako pravděpodobnější scénář, při němž se ceny akcií budou pohybovat do strany bez výraznějšího trendu.

"K tomuto scénáři, jehož pravděpodobnost vidíme na 50 %, dojde v případě, že Fed nakonec sazby nezvýší, nebo výrazně změní svůj postoj na holubičí po jednom dalším zvýšení sazeb, aby předešel dalším propadům. Čínský a globální růst se budou potýkat jen s nevýrazným zpomalením a ceny komodit budou stabilní, stejně jako kreditní spready. V tomto scénáři vidíme jako férovou hodnotu indexu Stoxx 600 někde kolem hladiny 350 bodů," uzavírají svůj report analytici.

STOXX Europe 600
STOXX Europe 600Zdroj: Google


Akcie: Růst firemních zisků letos nečekejteAkcie: Růst firemních zisků letos nečekejte

První výsledková sezóna letošního roku je téměř minulostí, v USA a Evropě již více než 90 % společností zveřejnilo své hospodářské výsledky, v asijskopacifickém regionu jsou to tři čtvrtiny. Celkově příliš mnoho pozitivních překvapení nepřinesla a konsenzus ohledně letošních zisků se zhoršil. Rok 2016 by tak měl z pohledu růstu ziskovosti vyznít naprázdno.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688