Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.06.2016 07:25:09

Bojíte se bubliny? Vyhněte se těmto chybám

Každý na trhu má názor na to, zda už se na trhu s akciemi nafoukla bublina, která brzy praskne, nebo ne. Po nedávném nárůstu volatility a opětovném růstu cen akcií na rekordy se stále více investorů ptá, zda trh již nedosáhl vrcholu. Bubliny jsou věčné téma. Společné jim je to, že nikdy nikdo nepozná přesný čas, kdy splasknou. Nemusíte však znát přesný čas, stačí se řídit těmito pěti pravidly.

1. Přestaňte přemýšlet o tom, že existují nějaký vrchol a dno

"Pokud se pokoušíte trefit vrchol trhu, přestáváte investovat a začínáte sázet. Pamatujte, že v sázení vždy vyhrává kasino," říká Tim Maurer, šéf osobních financí ve společnosti BAM Alliance.

Co z toho plyne? Musíte přijmout dlouhodobý pohled a sestavit portfolio tak, aby plnilo vaše cíle v různých tržních podmínkách. Efektivní cesta, jak to udělat, je pravidelné rebalancování portfolia směrem k jeho základní alokaci. To v praxi znamená, že budete vybírat zisky bez ohledu na to, zda na trhu převládají zrovna býci, nebo medvědi. Což nás přivádí k 2. investorské chybě.

2. Nenechávejte si vítězné akcie

"Jednou z největších chyb, kterou investoři dělají, je to, že se z investice snaží vytěžit maximum. Pokud se o to pokoušíte, většinou dopadnete tak, že o většinu zisků přijdete," říká Mitch Goldberg, šéf poradenské firmy ClientFirst Strategy.

Vybírejte tedy pravidelně část zisků, když vaše investice posilují. Získané peníze vložte do jiných aktiv, která se vám líbí nebo která budou sloužit k diverzifikaci. Je obrovský rozdíl mezi tím mít zisky na papíře a mít je reálně.

Má to ještě jeden rozměr. Není důležité se dívat jen na to, co koupit, ale také na to, čemu se vyhnout. Celý trh nemusí být v bublině, ale některé sektory ano. Nesetrvávejte v investicích, které už mají to nejlepší za sebou. Což nás přivádí k 3. investorské chybě.

Société Générale: S akciemi nyní opatrněji

Société Générale: S akciemi nyní opatrněji

 

3. Nesnažte se získat hotovost za každou cenu a ve špatné době

Investoři pochopí, že je obrovskou chybou časovat trh, v momentě, kdy začnou panicky prodávat. V okamžiku, kdy se přestane dařit, je největší chybou snažit se všechno prodat a veškeré investice přetavit v hotovost.

Aby se investoři této panice vyhnuli, je dobré držet takové akcie, které na tom ani v době propadů nebudou tak špatně. Příkladem tohoto přístupu je Warren Buffett, který nakoupil v posledních letech akcie společností ExxonMobil a IBM za miliardy dolarů. Obě tyto investice jsou zatím zklamáním. Myslíte si, že Buffett akcie prodal?

"Neměli byste si nechávat celé portfolio v hotovosti. Naopak byste měli investovat do aktiv, které mají atraktivnější valuace než ty, které jste právě prodali," říká Mike Loewengart z E*Trade Financial. Největší chybou je nechat se strhnout a prahnout po hotovosti. Což nás vede ke 4. investorské chybě.

4. Příliš velká pozornost věnovaná tržním indikátorům vás promění v ovci

Přestože index Dow spadl v březnu 2009 na dno okolo 6 000 bodů, zůstal tam jen krátkou chvíli. Když v roce 2007 vyvrcholil index na 14 000 bodech, také se na rekordu dlouho nezdržel. Prostě je to tak. Po každém medvědím trhu přicházejí nové rekordy, a naopak každý růst jednou skončí.

Trik je v tom, že když vyberete nějaké zisky na cestě k vrcholu, můžete je výhodně investovat v době, kdy trh klesá. Díky tomu nejen zbrzdíte propad hodnoty svého portfolia, pomůže vám to se i co nejdříve z případných propadů otřepat.

Také vám to pomůže přestat myslet v kalendářních pojmech a hodnoty indexů. Goldberg si myslí, že když se investoři méně soustředí na návratnost indexů, bude se jim dařit lépe.

5. Nemyslete si, že je to lehké, protože to lehké bylo

Po již téměř šesti letech růstu amerických burz to může vypadat, že investovat může každý. Kdekdo si může říct, že bude investovat "na vlastní triko", nemůže na tom být přece nic těžkého.

Otázkou je, zda to z vás udělá lepšího investora. Pravda se ukáže až ve chvíli, kdy se tržní cyklus otočí a investoři budou řešit, co s akciemi, které příliš zpevnily. Zeptejte se sami sebe: "I když existuje řada investičních nástrojů, budu mít ten správný nástroj na vyřešení výše uvedené situace?"

Technologie umožňují mít velký přehled o portfoliu a okamžitou kontrolu, což jsou věci, které byly donedávna dostupné jen velkým hráčům. Ale to neznamená, že je investování jednoduché. Musíte mít především disciplínu a vědět, že nezareagujete zmateně a panicky. Nenechte býčí trh, aby vás ošálil falešným pocitem sebedůvěry. 

Kapitola z dějin nesmyslné posedlosti 

Kapitola z dějin nesmyslné posedlosti

Zlatí brouci po světě nechodí s růžovými, nýbrž žlutými brýlemi. Blyštivý kov je pro ně modlou a mnohdy i smyslem celého života. Vysvětlují jím vývoj ekonomiky i dění v politice a tvrdí, že až přijde kolaps finančního systému, budou to oni, kdo se bude smát naposledy. Dělat zázraky ale bohužel ani zlato neumí.

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688