Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  12.07.2016 10:42:39

Výhled Saxo Bank pro třetí čtvrtletí: růst české ekonomiky zpomalí

Nastalo léto plné zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie je na odchodu z EU a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. Česká ekonomika díky svému silnému provázání s evropským průmyslem zpomalí. Nezanedbatelný vliv by mohla mít i migrační krize. Vstup do eurozóny by v současné chvíli mohl ČR poškodit. Investiční a obchodní specialista Saxo Bank dnes zveřejnil výhled na 3. čtvrtletí roku 2016 pro finanční trhy.

Česká republika má oproti jiným evropským zemím velmi silný bankovní sektor, což představuje zásadní výhodu, zejména pokud jde o přístup firem a domácností k úvěrům. Česká ekonomika je silně propojená s evropským průmyslem, zejména s německou výrobní sférou, což je současně výhoda i nevýhoda. Země automaticky závisí na exportu, který tvoří asi 80 % HDP. Ekonomické zpomalení v zemích eurozóny, které začalo už před brexitem, bude mít v příštích měsících přímý negativní dopad na růst české ekonomiky. Všechny hlavní indikátory, např. CEPR EuroCoin, ukazují na výrazné zpomalení ekonomického růstu v eurozóně ještě před koncem roku, vypočítává možné hrozby pro českou ekonomiku Christopher Dembik, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank.

Kromě toho by Českou republiku mohla negativně ovlivnit i migrační krize. V krátkém a středním období by masivní příliv migrantů mohl způsobit vysoké finanční náklady pro Německo, které by zapříčinily pokles HDP, čímž by mohla utrpět i česká ekonomika, která je vysoce závislá na Německu.

 

Opuštění kurzového závazku nejdříve v druhé polovině 2017

Vzhledem k předpovědím inflace a růstu zůstane centrální banka minimálně do třetího čtvrtletí zřejmě ve vyčkávacím režimu, stejně jako většina centrálních bank ve střední a východní Evropě, zejména v Polsku a Maďarsku. V České republice i v jiných zemích se centrální banky často potýkají se složitým problémem. Musí posílit inflaci, aniž by tím ohrozily ekonomický růst, a to ve stále složitější mezinárodní situaci, kdy dochází akumulaci rizik, zejména díky zrychlené devalvaci čínského juanu. Česká centrální banka v posledních letech hrála důležitou stabilizační roli, což zemi umožnilo přilákat klíčové zahraniční investory do výrobního sektoru. Je možné očekávat, že ČNB dodrží své slovo a udrží kurzový závazek až do poloviny roku 2017.

Vstup do eurozóny by ČR poškodil

Česká republika v současné chvíli není připravena stát se součástí eurozóny. Konkurenceschopnost země spočívá zejména na nízkých mzdách a vysoce kvalitní výrobě, díky čemuž je ekonomika poměrně zranitelná. Český export nemá tak známé značky jako Německo nebo Rakousko a Švýcarsko.

Kurz eura je nyní mnohem níž než před několika lety, ale i tak by to ekonomiku mohlo poškodit. První prioritou země musí být přeměna ze zdroje levné pracovní síly a dodavatele pro západní společnosti, zejména německé nadnárodní koncerny, na předního inovátora v regionu střední a východní Evropy. Pokud se Česká republika připojí k eurozóně příliš rychle, může zažít výrazné ekonomické zpomalení, vysvětluje Christopher Dembik.

 

Makroekonomika EU problém migrační krize

Imigrace je v tuto chvíli největším problémem EU od dluhové krize, a je také tím nejpřehlíženějším. Po brexitu se Evropa jeví ještě více rozdělená než dřív. Špatné zvládání migrační politiky a ekonomická pomalost vedly k tomu, že na celém kontinentu se zvedá vlna odporu proti politickým elitám, uvádí Christopher Dembik.  Výsledky prezidentských volebRakousku, kde téměř zvítězil pravicový extremista, i neočekávaný výsledek britského referenda představují vážné varování Bruselu je nutné najít řešení, které opět spojí jádro s periferií a ukončí období krotkých reforem z posledních let.

 

Forex mohlo by to být ošklivé

Stín výsledku britského referenda nad námi bude viset ještě nějaký čas, libra v důsledku volby zůstane oslabená (i když to pravděpodobně nebude mít dlouhé trvání). Stále však můžeme předpovědět, že kurz EURGBP dosáhne maxima ve třetím čtvrtletí před ostatními měnovými páry s librou, i když vyvstávají otázky dlouhodobého vývoje v Evropě, když je nyní libra víceméně ze hry. FED možná také počítá s náladami trhu a zdá se, že nehodlá nabízet další podporu kromě současné nečinnosti a možná nevěří, že monetární politika přináší odpověď na novou hrozbu recese. USD bude v nadcházejících měsících nejlepším bezpečným přístavem.

 

Dluhopisy nízké výnosy, dlouhé období

Po brexitu klesly globální výnosy na minimum a vzhledem k tomu, že guvernérka Fedu Janet Yellenová konečně kapitulovala směrem k holubičí pozici, očekávají se nyní velmi nízké výnosy po velmi dlouhou dobu. Pod truchlivými ekonomickými předpověďmi se však objevují známky, že v mnoha ekonomických oblastech dochází ke zlepšení. Řada velkých rizikových faktorů, které trhy v posledních šesti měsících ovlivňovaly, mezitím zmizela nebo je dnes víceméně irelevantní. Obavy týkající se nestability rozvíjejících se trhů klesly. ECB hodlá pomalu ukončovat kvantitativní uvolňování. V případě očekávaného zlepšení ekonomických vyhlídek předpokládáme, že klíčové výnosy, zejména ty evropské, rychle vzrostou, předpokládá Christopher Dembik.

 

Akcie kritické čtvrtletí

Vzhledem k současné trajektorii globální ekonomiky vstupujeme do třetího čtvrtletí s negativním pohledem na akcie. Mezi nejhůře postižené sektory patří evropské banky, které budou i nadále trpět nedostatkem jistoty a obnovenými problémy s čistými úrokovými maržemi v důsledku negativních sazeb. Britské akcie se budou potýkat s nižším hodnocením, což vyvolá tlak na FTSE 100. Po dopadu brexitu na finanční systém se důvěra spotřebitelů a firem může ještě dále snižovat a ve čtvrtém čtvrtletí může světová ekonomika přestat růst, vysvětluje Christopher Dembik situaci na finančních trzích.

 

Komodity druhý dech

Po oživení vedeném ropou a zlatem, které pozvedlo všechny komodity, se nyní, na začátku třetího čtvrtletí, potýkají vyhlídky hlavních světových ekonomik, včetně USA a Číny, s problémy a nejistota v Evropě by na globálním trhu mohla vyvolat dominový efekt. Ve spojení s nejistotou vyvolanou brexitem a možností dalšího posilování dolaru očekáváme v tomto čtvrtletí omezený růst ceny ropy nad 50 dolarů/barel. Stejná nejistota v poslední době vyhnala cenu zlata vzhůru jako bezpečnou komoditu a proto zůstáváme pozitivní a zvyšujeme předpověď pro konec roku na cenu 1 350 USD/unci.

Plné znění obchodních názorů a analýz expertů Saxo Bankvýhledu na 3. čtvrtletí roku 2016 v rámci Zásadních obchodů naleznete zde: https://cz.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2016-q3

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům, přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688