Fotovoltaické elektrárny: 50 už na střechách proud vyrábí, do konce roku dalších 100

Proud už vyrábí 50 střešních fotovoltaických elektráren od ČEZ. Další stovka bude instalována do konce roku. Lidé mají velký zájem o instalaci fotovoltaických elektráren na střechy svých domů. Nabídku zpracovala ČEZ Solární z ČEZ ESCO pro 1200 zákazníků z řad domácností i firem. ČEZ dnes zároveň zapojil první bateriový systém sonnen v Česku.

„Decentralizace energetiky je celoevropským trendem a přichází postupně i do Česka,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod Pavel Cyrani. „Důvodů, proč si lidé fotovoltaiky pořizují, je mnoho. Někteří si přejí být energeticky soběstační, pro jiné je důležitá ekologie, další se chtějí zajistit proti výkyvům ceny elektřiny v budoucnu. Potvrzuje se také, že Češi jsou národ nadšený do moderních technologií a chtějí si vyzkoušet nová řešení přímo doma.“

Fotovoltaická elektrárna na střeše

 

„Kromě ohřevu vody a topení máme všechno na elektřinu. Máme malé děti a navíc si teď pořizujeme klimatizaci, takže čekáme, že naše spotřeba poroste. Trendem se navíc stávají elektromobily a možná si budeme chtít v budoucnu jeden také pořídit,“ prozrazuje důvody investice do fotovoltaiky majitel padesáté zapojené elektrárny Rostislav Čáp z Prahy, který si pořídil 16 kusů panelů o výkonu 4,16 kWp společně s bateriovým systémem sonnen o kapacitě 6 kWh.

„Myslím si také, že cena elektřiny nebude na dnešních nízkých úrovních věčně, takže investice se mi určitě vyplatí,“ dodává. Očekávaná životnost panelů je až 30 let, přičemž ČEZ poskytuje záruky 25 let na 80procentní výkon panelů a 10 let na samotné panely.

Během třiceti let elektrárna pana Čápa dodá odhadem 112 MWh elektřiny, a oproti výrobě z uhelné elektrárny tak sníží množství vypuštěného CO2 o 112 tun. V případě všech 50 dosud zapojených fotovoltaik od ČEZ to bude během třiceti let úspora 6860 tun CO2.

Pro instalaci fotovoltaických elektráren jsou vhodné střechy namířené na jih, na západ nebo na východ. Mohou být jak šikmé, tak rovné, musejí mít jen dostatečnou nosnost.

„Každá střecha je samozřejmě trochu jiná a my se jí přizpůsobíme, aby byla instalace co nejefektivnější. Jsme ale připraveni na všechno. Nejvíc poptávek je samozřejmě na klasické domy, lidé mají ale také zájem o panely třeba na karavan nebo na hausbót. Instalovali jsme i panely do panelákové lodžie,“ říká manažerka řízení produktů FVE v ČEZ ESCO Lucie Bedrníčková.

Rostislav Čáp je první, kterému ČEZ v České republice instalovala bateriový systém sonnen. Největší evropský výrobce lithiových bateriových systémů, ve kterém má ČEZ zprostředkovaně minoritní podíl, jich už ale na celém světě za pět let prodal přes 12 000.

„Dokud nebyly pořádné baterie, přemýšlel jsem o ukládání vyrobené energie z pohledu ohřevu vody. Kombinace s bateriemi mi ale dává větší smysl. Přes den mi elektrárna vyrobí elektřinu a večer, když je rodina doma, si ji z baterií zase vezmeme,“ říká Rostislav Čáp.

ČEZ dodává fotovoltaické elektrárny včetně bateriových systémů na klíč. V případě domácností se postará o projektovou dokumentaci a připojení k distribuční soustavě. U větších firemních elektráren pak i o stavební povolení, licenci Energetického regulačního úřadu i uzavření smlouvy o výkupu přebytků elektřiny. Po instalaci elektrárny a zaškolení zákazníka ohledně jejího provozu ČEZ dál po pět let zdarma průběžně sleduje fungování elektrárny, poskytuje zákazníkovi monitoring o výrobě a úsporách a po třech letech i elektrárnu v rámci revize zkontroluje.

„V létě spustíme i další službu. Půjde o servisní balíček, kdy budeme zákazníky informovat o nových řešeních, změnách legislativy. Pomůžeme jim také se změnou systému, pokud budou mít zájem o jeho úpravu. Jinou novou službou bude zapůjčení baterií sonnen do domácností, aby si je mohli zákazníci vyzkoušet,“ říká Lucie Bedrníčková.

Už teď ČEZ také pomáhá se zajištěním financování nebo dotací. Úrok ČEZ ÚVĚR NA TECHNOLOGIE je od 4,9% ročně. V případě dotací je možné na jeden dům požádat až o částku 100 tisíc korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika