Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2016 16:13:55

Trhy se řídí bizarní logikou

Vývoji ve světě se nelze vzdálit ani na chvíli. Během krátké dovolené v Řecku se rozpoutaly nepokoje na ulicích v amerických městech, došlo k teroristickým útokům ve Francii, k velkým politickým změnám ve Velké Británii i k dalším spekulacím, že v Japonsku bude použita politika „peněz z vrtulníků“. Index S&P 500 se přes to vše dostal na nová maxima, výnosy dluhopisů naopak na nová minima a nyní už jsou i některé korporace schopny si půjčovat za negativní sazby. A kvůli chytrému telefonu ničemu z toho neuniknete ani na pláži u moře.

Výnosy dluhopisů v USA nyní predikují recesi, ovšem třeba poslední data z trhu práce byla překvapivě silná. K tomu přidejme zmíněná maxima na akciovém trhu. Historicky přitom platí, že pokud se trh opakovaně pokouší prorazit na další rekordní úrovně a nedaří se mu to, obvykle se dočkáme medvědího trhu. Je-li naopak úspěšný, jde o velmi pozitivní signál.

Jenže na tuto teorii nesedí vývoj uvnitř akciových indexů. Nejlépe si totiž nyní vedou sektory, které jsou nejvíce odolné vůči recesi. Jde o sektory a společnosti, které mají nejnižší volatilitu a také ty s nejvyšším dividendovým výnosem, které slouží jako náhrada za dluhopisy. To znamená zejména utility, reality a telekomunikace. Jejich valuace se přitom už nacházejí na velmi vysokých úrovních. Takové chování je zase typické pro konec ekonomického cyklu, po němž přichází recese.

Mohli bychom poslední rally vysvětlit chování zisků? Dost dobře ne, protože zisky v indexu S&P 500 klesly v prvním čtvrtletí meziročně o 5 % a investoři čekají, že ve druhém čtvrtletí bude vývoj podobný. Obvykle sice dochází k tomu, že zveřejněné výsledky jsou lepší než očekávané. Bylo by ale velkým překvapením, kdyby zisky rostly. Celkově tak nemůžeme tuto oblast považovat za příčinu posledního růstu akcií.

Na akciovém trhu žádné velké nadšení nepanuje a současný stav je zhruba stejný od doby, kdy na konci roku 2014 skončil program kvantitativního uvolňování. Akciím pomáhá jen to, že likvidita poskytovaná ostatními centrálními bankami vyvažuje negativní efekt ukončeného programu kvantitativního uvolňování v USA. Je to ale dobrý základ pro akciové investice? Není, nicméně na trzích dál panuje bizarní pokrizová logika, kvůli které jdou ruku v ruce rekordně nízké výnosy dluhopisů a vysoké ceny akcií. Pokud někdo chce v tomto náročném prostředí vydělávat, musí se uklidnit a uvolnit. Asi by si měl vzít dovolenou a nechat svůj chytrý mobil doma.

Autorem je John Authers.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688