Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.08.2016 17:25:19

Pád Komerční banky potopil pražskou burzu

Pražská burza uprostřed týdne zaznamenala již pátou ztrátovou seanci v řadě a to dokonce největším poklesem od konce června. Domácí burzovní parket se ve středu zbarvil výrazně do rudé dílem ostrého propadu akcií Komerční banky po zveřejnění hospodářských výsledků za první polovinu letošního roku. Index PX kvůli houfným výprodejům akcií KB zavřel na výrazně nadprůměrném objemu obchodů 1,306 miliardy se ztrátou 2,10 procenta na 857,86 bodu.

Komerční banka ve středu před otevřením trhu ohlásila za druhé letošní čtvrtletí nárůst čistého zisku na 3,8 mld. , ten tak dokonce velmi mírně překonal očekávaní trhu. Investory však znepokojila informace, že banka zvažuje přehodnocení své dividendové politiky, což by mohlo vést k návratu výplatního poměru k úrovni z roku 2014, kdy oproti současným 80-100 procentům činil 60-70 procent. Na rozdíl od mateřské Société Générale, která v reakci na hospodářské výsledky sbírala na samém počátku obchodování více než 4procenntí zisky, pro akcie Komerční banky negativní zpráva týkající se dividendového výplatního poměru vyústila v silné výprodeje a ostrý pokles ceny titulu. Akcie KB odepisovaly během středeční seance až více než 10 procent, spadly pod hranici 900 a obchodování na nevídaném objemu, který přesáhl 0,8 mld. , nakonec ukončily se ztrátou 8,3 procenta na přesně 900 .

Ačkoliv evropský finanční sektor se oklepal z úterních ztrát a bankovní index Euro Stoxx Banks připisoval kolem procenta, zbývající domácí bankovní tituly obchodovaly v červeném teritoriu. Rakouská Erste ztratila 0,8 procenta na 615 . Moneta odepsala 1,2 procenta na 72,50 . Pojišťovna VIG ale zavřela o 0,4 procenta výše na 463,40 .

Mírné oživení evropského energetického sektoru i cen ropy přispělo k růstu akcií ČEZ. Titul ale nedokázal ukončit seanci nad 460 za akcii a zavřel na zelené nule na 458,10 .

Akcie O2 obchodování ukončily o bezmála 2,5 procenta níže na 228 . Defenzivní tituly obchodovaly opět smíšeně. Výrobce netkaných textilií Pegas připsal téměř procento, tabák 0,2 procenta ztratil na 13160 . CETV ukončila obchodování se ztrátou procenta na 57 . Unipetrol o procento posílil na 173 .

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688