Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  08.08.2016 17:47:31REKLAMA

Slušné a odpovědné firmy se mohou přihlásit do ceny Podnikáme odpovědně

Cena za odpovědné podnikání

Podnikatelé mají v naší zemi pověst lidí, kterým jde jen o zisk a za svými cíli jdou bez ohledu na své okolí. Tento obrázek vznikl především díky práci médií, která podrobně informují o každém problému, nepoctivosti či korupci v řadách podnikatelů, ale prakticky úplně ignorují statisíce malých, středních či rodinných firem, které podnikají slušně a své úspěchy spojují i s nemalými pozitivními přínosy pro region a společnost v místě, kde podnikají. Právě pro ně a pro jejich zviditelnění je určena Cena za společenskou odpovědnost – Podnikáme odpovědně. Ukazuje, že naprostá většina podnikatelů se slušně chová, podporuje kulturní, společenské a sportovní aktivity ve svém okolí, ale na rozdíl od velkých firem nemá prostředky na to, aby o svých úspěších na poli společenské odpovědnosti informovala veřejnost. Pokud chcete negativní obrázek podnikatelů změnit a ukázat na pozitivní příklad vaší firmy, můžete se do ceny Podnikáme odpovědně přihlásit do konce srpna.

Po úspěchu loňského pilotního ročníku Ceny za společenskou odpovědnost – Podnikáme odpovědně, se Rada kvality České republiky, Asociace společenské odpovědnosti, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a společnost P3 – People, Planet, Profit rozhodly pokračovat v organizaci této soutěže určené pro malé, střední a rodinné firmy a sociální podniky. O těchto firmách většinou v médiích nezaslechnete ani zmínku, přitom dohromady tvoří nejen většinu přidané hodnoty i pracovních míst v české ekonomice, ale i v oblasti společenské odpovědnosti (CSR) je jejich přínos ve formě součtu tisíců drobných aktivit nesmírně významný. Proto je tak důležité upozorňovat na jejich úspěchy a pozitivní příklad.

„Společensky odpovědné podnikání je nejen základem dosažení trvale udržitelného rozvoje, ale stále více se stává i jednou z podmínek konkurenceschopnosti. Proto vláda v Národním akčním plánu společenské odpovědnosti organizací v ČR spojila dříve roztříštěné aktivity na podporu CSR v naší zemi a stanovila cíle a metody, jak jich dosáhnout. Jednou z významných součástí tohoto plánu je i podpora společenské odpovědnosti u malých a středních firem a tedy i Ceny za společenskou odpovědnost – Podnikáme odpovědně," řekl Robert Szurman, státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality ČR.

Ačkoli je v oblasti společenské odpovědnosti udělováno v České republice několik ocenění, byly dosud zaměřeny zejména na komplexní zavádění systému CSR ve velkých podnicích, nebo na oceňování celorepublikových aktivit velkých společností. Ty ostatní zatím zůstávaly, mnohdy neprávem, v jejich stínu. V loňském roce se tato situace poprvé změnila, když byly na slavnostním večeru ve Španělském sále pražského hradu oceněny první tři společensky odpovědné menší firmy: Technické služby Opava, Ergon – chráněná dílna a Liva Předslavice. Dokázaly, že i ve firmách, které nemají sílu na organizaci rozsáhlých celorepublikových aktivit, je možné rozvíjet téma CSR ve prospěch celé společnosti.

Také letošní ročník Ceny za společenskou odpovědnost chce představit a ocenit pozitivní příklady podnikatelů, pro které je slušné a etické chování samozřejmostí a kterým přirozené pomáhat a podílet se na užitečných akcích ve svém okolí. Cena je rozdělena do tří kategorií: malých a středních podniků, rodinných firem a sociálních podniků. Firmy se mohou do ceny hlásit až do konce srpna.

Nezávislé hodnocení přihlášených provede Sdružení pro oceňování kvality a vítězové jednotlivých kategorií budou oceněni na Slavnostním večeru ve Španělském sále Pražského hradu v rámci Listopadu – Měsíce kvality v ČR.

Více informací najdete nawww.npj.cz.


Loňští vítězové Ceny za společenskou odpovědnost - Podnikáme odpovědně

Cena pohledem jednoho z loňských vítězů – Liva Předslavice

Rodinná firma LIVA Předslavice působí na trhu již téměř 25 let. Tedy ne tak úplně. Ze začátku jsme podnikali jako fyzické osoby a teprve v roce 1995 jsme založili společnost s ručením omezeným. Nicméně již od samého začátku jsme pracovali všichni dohromady, neřešili jsme, na koho se co bude fakturovat. Mimochodem, hrozně rád vzpomínám na jeden z našich prvních počinů, kdy jsme všichni tři - otec, bratr a já, vezli starou Avií náklad limonády do Českého Krumlova. Ujeli jsme něco málo přes sto kilometrů a strávili na tom půl dne. Už si ani nevzpomínám, kolik jsme fakturovali, ale ekonomicky to bylo velmi špatné. Byl to však začátek. Nejen pouhého podnikání, ale našeho rodinného podnikání.

Za těch necelých pětadvacet let se naše firma rozrostla do mnohem větších rozměrů. Máme mnohem více zaměstnanců a problémy, které se nám tehdy zdály jako nepřekonatelné, se dnes zdají malicherné. Jedna věc ale zůstala stejná. Snaha podnikat tak, abychom se mohli večer na sebe podívat do zrcadla. Výdělek je pochopitelně důležitý, bez něj bychom nemohli růst, ale nejde se chovat tak, aby za námi zůstala spoušť. Proto, když jsem před více než rokem vyplňoval přihlášku do soutěže, přemýšlel jsem, co do ní napíšu. A rozhodl jsem se, že napíšu pravdu, bez příkras a dle toho, jak se chováme. Přihláška odešla, nic se nedělo a popravdě jsem již na ní i zapomněl. Ani zdaleka jsem nepočítal s nějakým oceněním. Vždyť přeci neděláme nic mimořádného, jen se snažíme chovat ke svému okolí s úctou. Pozvánka na Pražský hrad mne pak příjemně potěšila a následné ocenění ještě více. Lhal bych, kdybych nepřiznal, že jsme za celou dobu svého podnikání nezískali celou řadu ocenění. Nejvíc si však ceníme ocenění Rodinná firma roku 2012 a na stejnou úroveň řadíme i ocenění za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně. Je to pro nás obrovská satisfakce a zároveň i povzbuzení pro další činnost. Taktéž nás potěšila následná reakce okolí, kdy jsme zaznamenali celou řadu gratulací a uznání. Jsem přesvědčen o tom, že cena dopomohla navýšit image naši společnosti a díky tomu zlepšila náš obraz. Nedokážu zhodnotit, o kolik se nám díky ní zvedl obrat, popravdě si myslím, že nijak závratně, ale rozhodně nám ocenění pomáhá uvnitř firmy. Je to ocenění nejen mé práce, ale i práce všech našich kolegů, a díky tomu se zvedá prestiž společnosti i jejích zaměstnanců. A to je podle mne ten největší přínos. Pokud se bavím s jinými podnikateli napříč obory, vždy se shodneme, že největší problém, který brzdí náš růst, je nedostatek kvalifikovaných lidí. Kvalitní zaměstnanci si mohou vybírat a výše mzdy (nakolik je důležitá) není vždy tím pomyslným jazýčkem na váhách, který rozhodne, kam se vydají. Právě vnitřní klima firmy, její přístup k okolí, férovost vůči zaměstnancům i zákazníkům, to vše konečné rozhodnutí ovlivní. Asi se budu opakovat, ale ocenění za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně je dobrou vizitkou a určitě nám v personální politice významně napomáhá. Proto nelituji ani chvíli, že jsme se do soutěže přihlásili, a nelituji ani času stráveného nad vyplňováním přihlášky a zasíláním potřebných dat.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688