Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.08.2016 12:25:58

Ropní býci opět na koni, stačilo pár slov z OPEC


Ropný trh jakoby se vracel zpět v čase do letošní zimy, kdy cena černého zlata rapidně poklesla a vše zachránila až jednání Saúdské Arábie a dalších zemí nejen z řad OPEC o možném zmrazení produkce na lednových úrovních. Ačkoliv se většina analytiků tehdy domnívala, že šance na takovou dohodu v té době byly skutečně minimální, trh propadl euforii a naděje na shodu, která stabilizuje cenu barelu, vytáhly ropu z několikaletých minim. K dohodě na dubnovém setkání kvůli neshodám Saúdů a Íránců samozřejmě nedošlo. Výroky Saúdské Arábie o plánovaných jednáních, jejichž součástí mohou být i diskuze o krocích ke stabilizaci cen, však už zase pohání optimismus ropných býků.

Po rekordních sázkách na pokles cen černého zlata tak spekulanti znovu obracejí a zvyšují sázky na růst ropy WTI nejvíce od letošního ledna. Ceny i sázky vzrostly právě poté, co 8. srpna prezident OPECu oznámil, že organizace plánuje na září neformální setkání v Alžíru. Saúdská Arábie následně minulý čtvrtek naznačila, že je připravena projednávat korky ke stabilizaci ropného trhu. Slova Rijádu se rozhodně neminula účinkem.

Saúdský ministr pro energetiku Khalid Al-Falih doslova uvedl, že jednání mezi členy OPEC a dalšími producenty by mohla vyústit v kroky ke stabilizaci trhu. Hedge fondy se nenechaly zahanbit a dlouhé pozice na severoamerickou WTI navýšily v týdnu do 9. srpna podle americké Komise pro obchodování s komoditními futures o 17154 futures a opčních kontraktů. Dlouhé pozice peněžních správců na ropě WTI tak stouply na 322594 futures a opčních kontraktů, tedy nejvýše od května 2015. Ropa WTI ve zmíněném týdnu přidala 8,3 procenta.

Je otázkou, zda tentokrát bude dohoda mezi klíčovými producenty ropy možná. Nicméně otevřenost jednat, kterou Rijád proklamuje, je přinejmenším dobrým znamením. Írán, jehož nechuť zmrazit produkci se stala v dubnu hlavní překážkou k jakékoliv dohodě, měl od ledna dost příležitostí navýšit po zrušení sankcí proti tamnímu jadernému programu produkci a i proto by mohl právě Teherán být tentokrát o něco otevřenější diskuzi.

Co se týče světových rafinérií, ty budou muset podle čtvrtečních informací IEA v tomto čtvrtletí zpracovat rekordních 80,6 milionu barelů ropy, aby vstřebaly historicky nejvyšší produkci některých států Perského zálivu. Právě Mezinárodní energetická agentura minulý týden uvedla, že trh se blíží rovnováze a ceny ropy by se tak bez ohledu na neočekávané události v příštím roce mohly pohybovat kolem 55 dolarů za barel. Ceny ropy by však mohly tížit kupříkladu rostoucí zásoby surové ropy v USA. Ty podle americké EIA v týdnu do 5. srpna stouply o 1,06 milionu barelů denně. Zároveň slábne i poptávka rafinérií ve Spojených státech po surové ropě. V posledních pěti letech v období od července do října žízeň rafinérií po ropě v průměru klesala o 1,2 milionu barelů denně. V minulém týdnu navíc opět vzrostl počet aktivních vrtných souprav ve Spojených státech a to o 15 na 396 aktivních vrtů.

Ať již Saúdové jen mluví do větru ve snaze zabránit dalšímu propadu cen ropy nebo ne, černé zlato roste díky spekulacím na čerstvá srpnová maxima. Barel referenčního Brentu se obchoduje za více než 47 dolarů a WTI za bezmála 45 dolarů. Jen od začátku srpna Brent přidal 11 procent.

Zdroj: BBG, RRTS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688