Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.08.2016 12:58:52

Pimco: Změny na EM mají hlubší základ, akciová rally nekončí


Pozornost investorů přitahuje řada krátkodobých témat včetně negativních sazeb, Brexitu a aktuální politiky Fedu. Možná je ale ta správná chvíle zabývat se dlouhodobými trendy. Během posledních let totiž došlo k nepozorované fundamentální změně na rozvíjejících se trzích (EM), která podle našeho názoru povede k růstu hodnoty tamních aktiv. Rozvíjející se trhy jsou samozřejmě heterogenní třídou aktiv, nalezneme tu řadu rozdílných investičních příběhů, které ještě nejsou u svého konce. Jak ale bylo naznačeno, EM jsou stále více atraktivní, a to zejména ve srovnání s vyspělými trhy.

Na rozvíjejících se trzích je patrný povzbudivý posun směrem ke strukturálním reformám a méně populistické politice. Děje se tak v době, kdy v některých vyspělých ekonomikách získává populismus naopak na síle. V Argentině a Brazílii došlo ke změnám ve vládě, které by měly zajistit protržní reformy. Indie učinila velký krok směrem k reformě daňového systému. Podobné změny jsou přitom významným krokem ke snížení rizikových prémií na EM a zvednutí fundamentální hodnoty tamních aktiv. Ještě v roce 2012 jsem moc hodnoty na rozvíjejících se trzích neviděl. Psal jsem o tom, že tyto trhy trpí hlubšími problémy, než se na první pohled zdálo. Jejich tradiční růstový model už nefungoval a přechod na model nový nepokročil. Nyní se ale situace mění.

Posilování dolaru je za námi, ceny komodit se stabilizovaly a vnější prostředí už také není vůči EM tak nepříznivé. Řadě centrálních bank to umožnilo uvolnění monetární politiky. Dá se tudíž čekat cyklické oživení. Platí to zejména o Brazílii a Rusku – o zemích, které doposud sužovala recese. Zatímco na Západě panují obavy z toho, že centrální banky už vyčerpaly všechny možnosti stimulace, centrální banky na rozvíjejících se trzích k ní mají ještě velký prostor. Aktiva na vyspělých trzích jsou navíc drahá. To vše dohromady mi ukazuje, že rally na EM, která začala na počátku letošního roku, stojí na pevných nohou a ještě neskončila.

První graf ukazuje historické a očekávané tempo růstu vyspělých a rozvíjejících se ekonomik. Ještě v roce 2015 se jejich tempo růstu přibližovalo, ovšem podle našich projekcí by se situace měla opět obrátit a růstový diferenciál by se měl začít rozšiřovat:



Autorem je Joachim Fels.

Zdroj: Pimco

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688