Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2016 09:13:50

Rozbřesk – Trh s ropou vstřebává další slovní intervence producentů

Ceny ropy zažily včera pořádnou jízdu. Společné prohlášení “ministrů pro ropu” z Ruska a Saúdské Arábie (SA) o spolupráci při stabilizaci trhu s ropou, k němuž došlo na pozadí konference zemí G20, poslalo ceny ropy nejprve prudce vzhůru (asi o 6 %). Následně však cena ropy poklesla takřka ke “startovacím úrovním” (asi 47 USD/barel).

Z prohlášení a pozdějších vyjádření ministrů Novaka (Rusko) a al-Faliha (Saúdská Arábie) se zdá, že se mohli inspirovat v populární hudbě. I zde se totiž čas od času stává, že některý z interpretů vytáhne ze šuplíku známou skladbu z minulosti a znovu ji přezpívá. Producenty “cover verze” v tomto případě však asi ani tak nebyli výše zmínění pánové, nýbrž princ Mohammed bin Salman a ruský prezident Putin, kteří se sešli již o víkendu a oprášili hity z letošního jara (vyčkávání na schůzku v Dóhá). Setkáním patrně položili základ pro pondělní “slovní intervenci”.

Je fakt, že setrvale nízké ceny ropy mají na producenty přivyklé na předchozí tučná léta velmi negativní vliv a bylo by jistě chybou podceňovat možnost dohody producentů na omezení těžby ropy. K podobným dohodám docházelo za jinak nepravděpodobných podmínek i v minulosti a bude k nim zřejmě docházet i v budoucnosti. Ekonomický pragmatismus dokáže leckdy překlenout i hluboké ideologické propasti.
Zároveň však platí, že včerejší dohoda neobsahuje žádné konkrétnější cíle kromě toho, že vznikne společná pracovní skupina, jež bude monitorovat vývoj na trhu s ropou. Objevil se i příslib dalších jednání při příležitostech konání energetické konference v Alžírsku (konec září) a setkání OPECu (konec listopadu). Silnější závazek, např. stanovení stropu pro produkci, však opět chyběl. Saúdský ministr dokonce uvedl, že je to jedna z preferovaných možností stabilizace trhu s ropou, nicméně nemusí k ní dojít “zrovna dnes”.

Zdá se proto, že se Rusko a Saúdská Arábie snažily především stabilizovat ceny ropy, které v posledním týdnu povážlivě klesaly. Asi nikdo z producentů si nepřeje, aby se cena Brentu opět dostala pod 40 USD/barel. Výraznější a setrvalejší růst ceny si nicméně asi nikdo z tradičních těžařů také úplně nepřeje, neboť by dříve či později přilákal zpět producenty ropy mimo OPEC (např. USA).

Včerejší dění však zároveň ukazuje, že nové variace na skladby o sestavování pracovních skupin a sledování trhů s ropou ze strany producentů už příliš netáhnou - nejsou to zrovna hity od Beatles. Obohatit aranžmá například o dohodu na zastropování produkce (byť na rekordních úrovních) proto určitě nelze v následujících měsících vyloučit. Její faktické dodržování by sice bylo značně nejisté a problematicky dokazatelné, nicméně i tak by podobné silné prohlášení patrně zafungovalo žádoucím způsobem. Otázkou však je, zda je něco podobného nutné v současné situaci, kdy se zdá, že vyrovnání tržní bilance na globálním trhu s ropou je již v dohledu…

Forex

Region

Zlotý včera dále mazal předchozí ztráty a posílil asi o půl procenta. Během dne se sice objevily informace o odstoupení nedávno jmenovaného centrálního bankéře Chrzanowského z funkce, nicméně na trh dopad neměly. I proto, že se podle jeho prohlášení nejedná o důsledek nějakých sporů v rámci Výboru pro měnovou politiku (důvod rezignace však není známý).

Guvernér ČNB Rusnok se také včera v rozhovoru pro Respekt vyjádřil k možnému exitu ze současného kurzově-měnového režimu. Rusnok mimo jiné uvedl, že i kdyby inflace v polovině roku 2017 byla lehce pod dvěma procenty, nicméně výhled by naznačoval v nejbližší době překročení této úrovně, umí si exit (z intervenčního režimu) představit i v takové situaci. To stále koresponduje s naším výhledem, že ČNB přestane okolo poloviny příštího roku bránit hranici EUR/CZK 27,00. Dnes však pozor na data o české obchodní bilanci a průmyslu za červen.

EUR/USD

Ani velice silné maloobchodní tržby v eurozóně nedokázaly pohnout kurzem eurodolaru, který byl umrtven státním svátkem v USA. Naopak na hlavních trzích zaujala libra, která dále maže ztráty, když se ukazuje, že strašení exitem na britskou ekonomiku nezabírá.

Dnes se pozornost soustředí na odpoledne zveřejněný index podnikatelské nálady v sektoru služeb v USA. Ačkoliv toto číslo může přinést krátkodobý pohyb eurodolaru, tak za daleko důležitější považujeme vystoupení člena vedení Fedu Williamse zítra brzy ráno.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688