Makroekonomika  |  09.09.2016 10:51:14

ECB: Možný náznak budoucího rozvolnění QE

Hlavní pozornost trhů byla včera zaměřena na ECB a její měnověpolitické zasedání. Celkově nedošlo ke změně ani sazeb ani nastavení odkupu dluhopisů. I nadále tak podle vyjádření ECB skončí odkup dluhopisů v března příštího roku. Tento výsledek jsme čekali. ECB nyní vyhodnocuje své programy (například efekty záporných sazeb), na což bude potřeba ještě nějaký čas.

Ohledně možného posunu programu nákupu dluhopisů, který část trhu očekávala, řekl na tiskové konferenci Draghi, že to nebylo diskutováno.

Zajímavější tak bylo téma otázky technických detailů nákupu dluhopisů, protože díky nízkým výnosům některých dluhopisů může mít v budoucnu ECB problém (za současného nastavení) s tím, že nebude mít co nakupovat. Draghi to komentoval tak, že bylo zadáno interním zaměstnancům, aby vyhodnotili různé možnosti pro hladké nákupy dluhopisů v budoucnu.

Tomu rozumíme tak, že ECB nyní hledá cesty, jak zajistit v budoucnu bezproblémový chod QE. Zaprvé, vidíme relativně vysokou pravděpodobnost, že na říjnovém zasedání ECB pozmění (rozmělní) pravidla pro odkup dluhopisů. Z jejího pohledu by bylo nejjednodušší buď uvolnit současnou podmínku, že nakupovaný bond musí mít výnos vyšší než je depozitní sazba ECB, prodloužení maturity u bondů se současných 20 let na například 30 let, či možný nákup vyššího objemu dluhopisů v rámci jedné emise. Zadruhé, tímto rozvolněním si dle nás ECB otevře cestu pro posun programu QE za březen 2017. Je jen otázkou, v jaké výši. Je možné, že ECB program například prodlouží do konce roku, ale nějakým způsobem ho bude postupně utlumovat. To z toho důvodu, aby ukončení programu v budoucnu bylo co nejhladší a nedošlo ke skokové změně měnové politiky. Ekonomická situace v EMU stále má daleko k tomu, aby s ním ECB mohla být spokojena (utlumená ekonomická aktivita vytváří silné protiinflační tlaky). A proto se další akce dá očekávat.

ECB by do toho mohla nicméně více „kopnout“ a uvolnit politiku daleko razantněji. Třeba tím, že by nakupovala jiná aktiva (bankovní dluhopisy, NPL (non-performing loans) nebo i akcie. Pravděpodobnost těchto opatření ale již vidíme jako výrazně menší (byť by měly daleko větší dopad).

ECB také představila novou prognózu. Pro příští rok mírně snížila jak růst HDP (z 1,7 % na 1,6 %), tak i inflaci (z 1,3 % na 1,2 %).

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688