Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  15.09.2016 14:12:09

Blížící se prezidentské volby v USA a akcie na maximech zvyšují nejistotu na trzích

 


Rostoucí podíl špatných úvěrů v bankách, blížící se prezidentské volby ve Spojených státech amerických a akcie blízko svých maxim zvyšují nejistotu na finančních trzích.

   

Příležitosti pro další týdny:

 
  • Výsledková sezóna předčila očekávání, což pomáhá akciím k posouvání historických maxim na nové úrovně.

  • Je vysoce pravděpodobné, že v nejbližších měsících ke zvyšování sazeb v USA nedojde, protože v listopadu budou prezidentské volby.

  • Ropa v srpnu změnila směr a zamířila nahoru. “Nastartovalo” ji vyjádření saudského ministra ropy o potenciálním snížení produkce. 

   

Hrozby pro další týdny:
 

 
  • Akciové trhy USA se obchodují blízko svých maxim v očekávání oživení firemních zisků, která mohou být přehnaně optimistická.

  • Blíží se prezidentské volby v USA, které s sebou přinesou mnoho změn a s tím spojenou nejistotu ohledně budoucího vývoje na trzích.

 

 

 

Britská centrální banka poprvé po sedmi letech snížila úrokové sazby na rekordní minimum 0,25 % a rozšířila nákup britských státních a korporátních dluhopisů o 40 mld. liber na 435 miliard liber. Zatímco libře to “ublížilo”, na trhy to mělo pozitivní vliv.

   

Významný dopad na trhy budou mít blížící se listopadové prezidentské volby v USA. Vývoj trhů bude proto čím dál více nejistý.

   

Evropské banky trápí vysoký podíl špatných úvěrů a největším strašákem pro trhy je případné přelití problémů do celého bankovního systému. Zátěžové testy jen potvrdily potřebu dalšího navýšení kapitálu některých významných jmen a problémy nejstarší banky Monte dei Paschi, která v testech propadla, se stupňují.

 

 

 

Brexit a uprchlická krize

   

Možné následky vystoupení Británie z EU trhy zatím ignorují. Samotná Británie s opuštěním nepospíchá a stále existuje varianta, že se Brexit nezrealizuje, což by přineslo výraznou změnu podmínek na trhu.

   

Rizika teroristických útoků, války na Blízkém východě a uprchlické krize nadále přetrvávají, což zvyšuje jejich dopad, jak na evropskou ekonomiku, tak na politickou scénu.  Omezování schengenského prostoru totiž negativně dopadá na vzájemný obchod států EU.

 


 

Firemní výsledky působily na trhy smíšeně
 

V USA poprvé po pěti měsících růstu klesaly akciové trhy (-0,1 %). Už páté čtvrtletí v řadě měly americké firmy nižší zisky, přesto překonaly odhady trhu. Oproti tomu evropské akcie v srpnu vzrostly o 0,5 %, a to i přes nepříliš pozitivní výsledky společností. Velkým tahounem byly banky, které nepohořely ve zveřejněných zátěžových testech.

 

 

 

 

 

 

Ceny středoevropských vládních dluhopisů převážně rostly. Nyní se trhy soustředí na zářijové zasedání FEDu a na signály, zda se v USA blíží zpřísnění měnové politiky. V případě ECB trh spekuluje o prodloužení programu nákupů aktiv, což by znamenalo pokračování uvolněné měnové politiky středoevropských centrálních bank minimálně do poloviny roku 2017.

 

 

 

Autor: Tým analytiků Generali Investments CEE

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688