Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  29.09.2016 14:59:38

Kupujeme nemovitost: 10 věcí, které při pořizování nemovitosti potřebujeme vědět

1.     Právní stav nemovitosti

Jako zájemce o koupi nemovitosti byste měli vždy chtít vidět výpis z katastru nemovitostí, tzv. list vlastnictví. Z něj se dozvíte, zda je k dané nemovitosti zřízeno zástavní právo nebo je dokonce nařízená exekuce. Dále můžete odhalit předkupní právo nebo právo věcného břemene. Výpis z katastru vyžadujte vždy co nejaktuálnější. Ověřte si, že vlastníkem je osoba, se kterou jste se potkali na prohlídce, v opačném případě chtějte vidět plnou moc k prodeji.

2.     Lokalita

Důležitým faktorem je také poloha nemovitosti. Na jakou světovou stranu je byt či dům orientován, zajímejte se o infrastrukturu (doprava, obchody, škola, školka, zdravotnické zařízení), zjistěte, jaká sociální skupina lidí žije v okolí. Může se stát, že někdy v budoucnu budete chtít nemovitost zase prodat a na prodejní cenu to bude mít vliv.

3.     Družstevní byt

Pokud se chystáte pořídit družstevní byt, prostudujte si pečlivě stanovy příslušného bytového družstva. Mohou v něm být různá omezení, sankce atd., o nichž byste měli vědět. Z právního hlediska nekupujete byt, ale podíl v bytovém družstvu.

4.     Technický stav nemovitosti

Především u rodinného domu s sebou na druhou prohlídku vezměte odborníka, který rozumí stavbám. Může se vyplatit například služba inspektora. Inspekce nemovitostí je zjištění technického stavu domu, resp. jeho skrytých i zjevných vad. Například se vámlíbí velký bazén na zahradě, ale až později zjistíte, že čerpadlo k jeho napuštění je nefunkční. Do budoucna by vás to mohlo stát zbytečné náklady navíc, proto jim předcházejte.

5.     Náklady na měsíční provoz  

     Chtějte vidět pravidelné platby spojené s provozem nemovitosti, především úhrady za služby (topení, voda, elektřina, plyn) a výši příspěvku do fondu oprav. Zároveň pátrejte po stavu celého domu. Budete se podílet na nákladech na celý bytový dům, proto si také zjistěte, jakým způsobem společenství vlastníků nebo bytové družstvo hospodaří. Pokud je dům ve špatném stavu, je velmi pravděpodobné, že se příspěvek do fondu oprav bude výrazně navyšovat. Kupujete-li rodinný dům, zjistěte si, jak vysoké jsou průměrné roční náklady, co všechno je třeba platit, a zda je potřeba něco opravit či nutně vyměnit (např. střechu, kotel, okna).

6.     Pořizovací cena

Než se rozhodnete pro koupi, porovnejte cenu s podobnými nemovitostmi, vždy je lepší absolvovat více prohlídek. Pokud je nemovitost dražší než ostatní, měla by mít nějakou přidanou hodnotu. Ať už je to nezapomenutelný výhled, přátelé v okolí nebo vlastní parkovací místo.

7.     Financování koupě 

    Budete nemovitost financovat z vlastních zdrojů nebo se chystáte využít nabídky aktuálně výhodných úrokových sazeb u hypoték? Nabídky si nechte porovnat odborníkem z některé z větších poradenských společností. Řada klientů vnímá vyjednávání podmínek hypotečního úvěru velmi krátkozrace a dívá se pouze na výši úrokové sazby, kterou se snaží za každých okolností získat co nejnižší. Buďte opatrní, protože nejnižší úrokové sazby bývají často vykoupeny dalšími skrytými poplatky. Informujte se o možnosti hypotéku předčasně splatit, to se vám může hodit, až budete chtít nemovitost prodat. Splatit hypoteční úvěr co nejrychleji a za každou cenu se může rovněž prodražit, a to aniž byste si to při doplácení hypotéky vůbec uvědomovali. 

 8.     Rezervační záloha 

      Neskládejte rezervaci, dokud nemáte jistotu, že vaše zdroje pokryjí kupní cenu a ještě zbyde na náklady na provoz. Rezervace nemovitosti často probíhá pod velkým tlakem, protože kupující absolvovali několik prohlídek a strávili měsíce hledáním vhodného bydlení. Nenechte se omámit emocemi a pořádně si rezervační smlouvu před podepsáním pročtěte a upravte v ní reálné časové termíny.

9.     Úschova peněz

Úschovou kupní ceny se předchází nepříjemným situacím. Běžnou praxí je složení kupní ceny po odečtení již uhrazeného rezervačního poplatku do úschovy nezávislé instituce (úschova advokátní, notářská, bankovní). Notář je nejdražší, banka je nejbezpečnější, ale nejnáročnější na doklady. Zlatou střední cestou je prověřený advokát. Schovatel vyplatí kupní cenu prodávajícímu po převedení nemovitosti na kupujícíhoNikdy peníze prodávajícímu nepřevádějte hned, ale vždy přes finanční úschovu, aby je prodávající obdržel právě až po zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí.

10.     Sousedé 

     Můžete si pořídit byt, po kterém jste dlouho toužili a najednou po pár týdnech v domě zjistíte, že v jednom bytě se pořádají pravidelné noční párty, v druhém se zase manželé každý den hádají a v dalším štěkají dva psi. Pokud je to ve vašich silách, poptejte se známích či sousedů, kdo ve vašem okolí vlastně bydlí.

 

Ondřej Mašín, výkonný ředitel společnosti Reality IQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Přečtěte si také:

26.03.202110 věcí, které byste měli vědět o SFDR NN Investment Partners (NN Investment Partners)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688