Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  03.10.2016 16:03:32

Vládní koalice dosahuje nejlepšího výsledku hospodaření státního rozpočtu za posledních 23 let


Hospodářská politika vlády vykazuje výborné ekonomické a rozpočtové výsledky a po 2,5 letech svého mandátu dosahuje vládní koalice nejlepšího výsledku hospodaření státního rozpočtu od roku 1993. Na konci září činil přebytek státního rozpočtu 82,3 mld. korun. Důvodem je lepší výběr daní, efektivní čerpání evropských fondů, rozvoj investic a růst příjmů domácností.

Oproti minulému roku je přebytek státního rozpočtu k 30. září 2016 o 85 mld. vyšší. Čísla plnění státního rozpočtu ke konci září potvrzují, že trend ozdravování stavu veřejných financí posiluje, což dokazuje meziroční růst celkových příjmů o 56,7 mld. , tj. o 6,2 %, a pokles meziročních výdajů o 28,4 mld. , tj. o 3,1 %. Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci září činí 965,2 mld. , celkové výdaje 882,9 mld. .

Snižování státního dluhu

Vláda kontinuálně snižuje deficit státního rozpočtu každým rokem o 10 mld. . Zlepšení výsledků rozpočtu je výsledkem úspěšné prorůstové politiky vlády a důrazu na lepší výběr daní. Stát vybral více nejen na daních, ale i na pojistném. Díky vyšší spotřebě domácností a rovněž účinku kontrolního hlášení vzrostlo také inkaso DPH, a to přesto, že se vláda vzdala části inkasa této daně ve prospěch krajů. Úspěšný ekonomický vývoj a růst pracovních příležitostí se odráží právě ve vyšším výběru daní z příjmů jak u podniků, tak u fyzických osob. Tyto výsledky jsou důkazem vládní politiky zaměřené na růst příjmů domácností, zejména odpovídající růst mezd, platů a důchodů, sociálních dávek a politiky férového výběru daní.

Nemalý podíl na výsledku hospodaření vlády má využití finančních prostředků z fondů EU. Příjmy z Evropské unie dosáhly 144,1 mld. a byly proti stejnému období roku 2015 vyšší o 4,5 mld. . Prioritou vlády proto i nadále zůstává získat do rozpočtu také maximum peněz z bývalého programového období a rychlý náběh čerpání z období nového.

Prorůstová politika vlády

„Naše vláda plní priority a cíle ze svého programového prohlášení a kromě průběžného snižování státního dluhu se jí daří prosazovat opatření s pozitivním dopadem na spotřebu domácností, rozvoj investic, zvýšení kvality sociálních služeb a sociální úrovně obyvatel, zejména důchodců či zdravotně postižených. Prioritní oblasti jako například zdravotnictví, školství, bezpečnost či sociální sféra byly za dob minulých vlád dlouhodobě podfinancované, a to zastavilo jejich přirozený vývoj. Došlo také k výraznému poklesu příjmu domácností, což oslabilo samotný ekonomický růst. To vše naše vláda postupnými kroky napravuje,“ uvedl premiér Sobotka.

Dnešní data Českého statistického úřadu opět prokazují, že se vládě v celém sektoru vládních institucí daří naplňovat cíle programového prohlášení a ozdravovat veřejné finance. Meziročně došlo k poklesu deficitu či růstu přebytku hospodaření jak ústředních a místních vládních institucí, tak zdravotních pojišťoven. Přebytek hospodaření sektoru vládních institucí se ve 2. čtvrtletí 2016 zdvojnásobil z 10 612 mld. na 21 820 mld. oproti roku 2015.

Další zvyšování přebytku

Pro příští rok počítá kabinet premiéra Sobotky opět se snížením deficitu státního rozpočtu na úroveň o 10 mld. nižší, tj. 60 mld. . Vláda si je vědoma nutnosti udržitelného hospodaření. Celkové saldo vládního sektoru se pro rok 2017 odhaduje na -0,5 % HDP, stejný odhad je i pro rok 2018 a 2019. Je tedy zřejmé, že plánované hodnoty jsou bezpečně pod 3% hranicí, která je vnímána jako udržitelný limit pro všechny vlády v EU.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688