Patria (Patria Finance)
Komodity  |  27.10.2016 09:14:07

Rozbřesk – Neochota Iráku omezit produkci posílá ceny ropy k 50 USD/barel


Cena ropy Brent se včera poprvé od začátku října ponořila pod 50 USD/barel. Hlavním důvodem patrně je, že plánovaná dohoda OPECu na omezení produkce ropy, ke které má dojít ve Vídni na konci listopadu, dostala tento týden povážlivé trhliny. Druhý největší producent ropy v rámci kartelu - Irák - se proti zářijové dohodě vcelku explicitně vymezil. Nejen, že se nechce podílet na omezení produkce ropy, ale dokonce má v plánu její navyšování (prý potřebuje prostředky na boj s Islámským státem).

Vzhledem k tomu, že Irák s požadavkem na výjimku není sám, tak by s sebou takové rozuzlení této zápletky přirozeně neslo větší požadavky na omezení těžby ze strany ostatních producentů. A tím bychom se vrátili do bodu nula, respektive do listopadu 2014. Připomeňme, že tehdy Saúdská Arábie odmítla být jedinou zemí, jež by tváři v tvář nepříznivé tržní situaci snižovala produkci. Tím by sice mohla podpořit cenu ropy, ale pozvolna by se připravovala o svůj podíl na trhu. To, že tato politika není pro Saúdy z dlouhodobějšího pohledu zcela optimální, ukazuje jejich obdobná zkušenost z 80. let minulého století.
Hlavním vítězem Alžírské “dohody” tak nakonec mohou být producenti “břidlicové ropy” v USA. Ti poslední dva roky navzdory původním očekáváním úspěšně přežili, a ačkoliv pokles produkce ropy ve spojených státech dosáhne oproti vrcholu z dubna 2015 (9,6 miliónu barelů denně) asi 1 milión barelů denně (cca 5x spotřeba v ČR), tak se těžba již pomalu stabilizuje. Poslední data od amerického ministerstva energetiky implikují, že konkrétně v oblastech, kde se těží “ropa z břidlic”, by k tomu mohlo dojít již na začátku roku 2017.

Naproti tomu, devizové rezervy Saúdské Arábie, které nabobtnaly v dobách relativně vysokých cen ropy, poklesly od léta 2014 asi o čtvrtinu. Je pravda, že v dobách přebytků likvidity a obtížného hledání výnosu to Saúdy nemusí zase tak moc trápit - nedávno si například snadno půjčili 17,5 miliardy dolarů. Jistým paradoxem nicméně zůstává, že viditelnější obětí politiky ponechání cen ropy napospas tržním silám jsou možná zatím sami Saúdové než ti, na které byla primárně zacílena.

FOREX

Region

Zlotý s forintem včera mírně oslabovaly a forint tak dosáhl na nová měsíční minima vůči euru (zlotý se obchoduje nedaleko od jednoho a půlměsíčních minim). Forwardové kurzy koruny (12M) zůstávají i nadále relativně stabilní.

Dnes se pozornost obrací do USA, kde budou zveřejněna data o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby. Ta napoví více o pravděpodobnosti růstu oficiálních sazeb, což zajímá zejména zlotý. Zítra se dozvíme první odhady růstu amerického HDP za 3. čtvrtletí. Očekáváme spíše lepší číslo, což by se zlotému nemuselo líbit.

EUR/USD/GBP

Poslední série dobrých čísel z eurozóny se euru líbí a včera smazalo část ztrát, které utržilo po zasedání ECB uplynulý týden. Měnový pár se tak zespodu snaží dostat nazpátek na dostřel k 1,10 EUR/USD.

Do konce týdne se pozornost spíše stočí do USA, kde jsou dnes na programu zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby a v pátek první odhad HDP. Čekáme o něco lepší výsledek, který by měl dolaru spíše pomoci udržet se v kondici.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688