Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.11.2016 13:36:01

I „druhá várka“ evropských bank pozitivně překvapila, Credit Suisse přesto padá


Poté, co na konci měsíce října ohlásily slušné zisky evropské banky jako Barclays, BNP Paribas a Deutsche Bank, přidává se k nim na počátku listopadu 2016 další trojice evropských peněžních domů: nizozemská ING, která ve třetím čtvrtletí roku 2016 zvýšila čistý zisk o 22 procent, když ohlásila, že činí 1,3 miliardy eur oproti hodnotě 1,09 miliardy eur ve shodném období minulý rok. Société Générale nejvíce těžila z obchodování s dluhopisy a Credit Suisse, která dokázala zvýšit zisk před zdaněním o 13 procent na 336 miliónů dolarů.

Lepším příjmům pomohly vyšší úrokové marže 

Za lepšími příjmy jsou zejména vyšší úrokové marže a provize. Bance se také podařilo zvýšit objem vkladů a rostlo i portfolio půjček. Šéf banky Ralph Hamers si podle agentury Reuters pochvaloval i výkon banky na trzích, kde se snaží prorazit mezi už zajetou konkurencí – mezi tyto trhy zařadil vedle Španělska, Itálie, Francie a Rakouska i Českou republiku. Banka už od roku 2011 škrtá a podle svých slov tak už ušetřila necelou miliardu eur.

Hodlá však restrukturalizovat dál – minulý měsíc ostatně oznámila, že zruší ještě 5 800 pracovních míst a propustí tak více než desetinu svých zaměstnanců. ING ale naopak investovala do digitálních technologií, například do telefonních aplikací. Akcie ING obchodované v Amsterodamu po dobrých výsledcích ve čtvrtek poskočily až o 4,2 procenta.

Vývoj akcií ING (zeleně), Société Générale (žlutě) a Credit Suisse (bíle) od začátku roku je zachycen v grafu níže:


Zdroj: Bloomberg

Dluhopisy přinesly příznivé výsledky 

Francouzská Société Générale, která se soustředí spíš na investiční bankovnictví, po vzoru amerických bankovních domů dokázala nejvíce vytěžit z obchodování s dluhopisy. Výnosy z něj se meziročně podařilo zvýšit až o 42 procent i přes snížení nákladů a propouštění. Dařilo se i obchodníkům s akciemi, kteří bance vynesli o 17 procent více než ve stejném období předchozí rok. Naopak v retailovém bankovnictví příjmy klesly o 6 procent. Akcie „SocGen“ si tak v Paříži v den výsledků připisovaly až 6 procent.

Škrty se podepsaly pod příznivé výsledky hospodaření 

Credit Suisse, jak poznamenává deník Financial Times, si připomíná „první výročí“ strategické restrukturalizace, v jejímž rámci už společnost opustilo 5 400 zaměstnanců a do konce roku se k nim dalších 600 přidá. Především škrty dokázaly v předposledním kvartále zvýšit zisky před zdaněním o 13 procent na 336 miliónů dolarů.

Investory možná vyděsilo, že ve třetím čtvrtletí se nedařilo zejména akciovým traderům, jejichž zisky se meziročně propadly. Neslavně dopadl i byznys banky spojený s dluhopisy, který na rozdíl od ostatních evropských ale i amerických bankovních domů rostl jen minimálně. Jinými slovy – kde ostatní banky rostly, Credit Suisse spíše stagnovala a výsledky vylepšila pouze škrty.
Cenné papíry Credit Suisse reagovaly propadem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688