Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2016 13:39:37

Kde udělal Samsung chybu?


Na počátku září se začaly šířit informace o tom, že telefony Galaxy Note 7 mohou začít hořet. Někteří členové vedení Samsung Electronics se domnívali, že nejde o významnou věc, jiní ale požadovali rozhodné kroky. Laboratorní pokusy následně naznačovaly, že problémy jsou jen s telefony s bateriemi od Samsung SDI. Nově jmenovaný šéf mobilní divize D.J. Koh se proto rozhodl, že firma pod tlakem spotřebitelů a telefonních operátorů nahradí přístroje s problémovými bateriemi přístroji, které obsahují baterie od jiných dodavatelů. Následně se však ukázalo, že provedené testy byly mylné a problémy se objevily i u nových přístrojů. Vedení společnosti se následně rozhodlo k drastickému kroku – model stáhli z trhu.

Díky Galaxy Note se Samsung dostal na vedoucí pozici na trhu s chytrými telefony a Note 7 je nejpokročilejším modelem, který měl všechny předpoklady pro úspěch. Na okamžik se dokonce zdálo, že by mohl přetáhnout i zákazníky od společnosti Apple a upevnit pozici Samsungu jako dominantní technologické společnosti ve světě. Namísto toho se ale nyní vedení této firmy snaží napravit poškozenou reputaci a v ohrožení je i plánované únorové uvedení telefonu Galaxy S8 na trh.

Samsung stále neví, proč se některé modely Note 7 mohou vznítit. Odborníci mimo firmu se domnívají, že příčin může být hned několik včetně softwaru, který spravuje chod baterií. Problém může být i se samotnou velikostí baterie, která nemusí odpovídat potřebné kapacitě telefonu. Investoři každopádně trpělivost nemají a tržní hodnota firmy klesla asi o 20 miliard dolarů. Odhadovaný náklad stažení modelu z trhu se pohybuje kolem 5 miliard dolarů. Na počátku problémů se přitom část vedení firmy domnívala, že může jít o falešné zprávy a že i kdyby to byla pravda, nemá smysl panikařit, když tisíce jiných telefonů pracují bezvadně.

Když se vedení firmy rozhodlo produkt vyměnit, zdálo se, že strategie funguje. Zákazníci si měnili své telefony za nové modely Note 7 v 90 % případů a vedení Samsungu bylo zejména jihokorejskými médii chváleno za rychlou a správnou reakci. Americký regulátor ale varoval zákazníky, aby telefon nepoužívali do doby, kdy bude provedeno více testů. Postupně se skutečně začaly objevovat případy přehřívání a dokonce vznícení i u vyměněných modelů. Mluvčí Samsungu ale přesto zpočátku tvrdil, že žádné další problémy neexistují.

Pak došlo k tomu, že jedno letadlo společnosti Southwest Airlines muselo být kvůli kouřícímu telefonu od Samsungu evakuováno a vedení významných telefonních operátorů začalo tlačit na Samsung, aby model zcela stáhl z trhu. K tomu nakonec skutečně došlo a Koh pro WSJ následně uvedl, že jde o „jednu z nejtěžších výzev, jakým musí firma čelit“. Robert Adler z americké Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků CPSC tvrdí, že jde o masivní problém, který se netýká jen Samsungu. Podle jeho názoru totiž není možnost samovznícení omezena pouze na mobilní telefony, hrozí i řadě jiných přístrojů používajících Li-ion akumulátory.

Autory jsou Jonathan Cheng a John D. McKinnon.

Zdroj: WSJ


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688