Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.11.2016 13:32:04

Akcie letí vzhůru a s nimi inflační očekávání


Čtrnáct dní po volbách v USA kotví americké akciové indexy zcela bezpečně na historických maximech. Přitom po zvolení Donalda Trumpa prezidentem měl tak podle některých ekonomů nastat konec světa. Ten však stejně jako po brexitu nenastal, když předpovídaná výrazná korekce trvala jen několik hodin, přičemž v americkém podání se odehrávala mimo standardní obchodní hodiny.

Úprk amerických akcií k novým a novým maximům s Trumpem v zádech má řadu příčin a těžko je lze i ex-post rozklíčovat. Nepochybně k nim ale patří naděje na to, že nižší korporátní daně povedou k větší repatriaci zisků amerických nadnárodních korporací stejně jako třeba vyšší ceny ropy, které tlačí vzhůru očekávání před blížícím se zasedání kartelu OPEC (30. listopadu).

Po volbách se nicméně daří také bankovním titulům, což mimo jiné souvisí s rychlým růstem tržních úrokových sazeb, které prakticky od okamžiku kdy vešlo ve známost, že republikáni mají prezidenta i celý Kongres, začaly sázet na fiskální expanzi. Rozklíčujeme-li pak, co je přesně za růstem úrokových sazeb, tak zhruba polovina jejich “povolebního” růstu (cca 20-25 bazických bodů) jde za rychlým nárůstem inflačních očekávání.Jinak řečeno trh s pevně úročnými instrumenty udělal zhruba následující úvahu: rozpočtová expanze povede k dalšímu zvýšení poptávky, což v americké ekonomice, která operuje v blízkosti přirozené míry nezaměstnanosti, může vyvolat vyšší mzdové a potažmo inflační tlaky.

Teď je otázkou, zdali se tak opravdu stane. Kurz dolaru je od voleb o 4 % silnější a jen od začátku října o 5,5 %. Fed se připravuje zvýšit úrokové sazby a naopak ECB prodloužit dosavadní měnovou expanzi. Pokud k tomu D. Trump vyrukuje se záměrem renegociace severoamerické zóny volného obchodu NAFTA, tak bude dolar dále posilovat nejen proti euru, ale i proti měnám hlavních obchodních partnerů – tedy mexickému pesu a kanadskému dolaru. Neboli ze čtyř či pětiprocentní apreciace dolaru může být snadno desetiprocentní a v takovém prostředí se bude inflace Americe těžko roztáčet. Takže uvidíme, ale po zkušenosti z posledních let je skepse namístě. Jakoukoliv naději na inflaci zatím stále probíhající měnové války vždy udusily. Ale třeba bude s Trumpem opravdu tentokrát platit, že “this time is different”.

Jan Čermák, analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688