Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.11.2016 19:09:21

Trápení jelenů a akcie, kterých se zbavuje Warren Buffett

Řada investorů pozorně sleduje kroky Warren Buffetta. Důvodem může být hledání vlastní investiční inspirace, či třeba víra v to, že jeho kroky samy o sobě pohnout cenami určitých akcií tím, či oním směrem. Které tituly upadly v posledních měsících v investorovu nemilost? Poslední 13F report ukazuje, že Buffett už tolik nevěří akciím Suncor Energy, Wal-Mart Stores a Deere & Co.

Buffett prodal všechny své akcie Suncor Energy v druhém a třetím čtvrtletí tohoto roku. Může ho k tomu vést přesvědčení, že energetické firmy včetně těch, které těží z ropných písků, zůstanou i nadále pod tlakem a nějaké větší oživení na trhu s ropou se konat jen tak nebude. Investor Todd Campbell se domnívá, že příčinou prodejů může být i finančně – akviziční politika firmy, která nabídkou nových akcií získala téměř 3 miliardy dolarů a ty hodlá použít na nákup jiných společností.

Realita ale může být ještě jednodušší. Jak ukazuje následující obrázek, akcie Suncore si už hodně dlouho nevedou moc dobře (v grafu vyznačeny zeleně) a i jinak trpělivému investorovi možná trpělivost došla. Všimněme si ovšem také toho, že v říjnu (tedy po skončení zmíněného výprodeje), začala akcie znatelně posilovat:


Zdroj: Financial Times

Wal-Mart čeká na novou rovnováhu

Důvodem k prodeji Wal-Martu může být stále intenzivnější konkurence od Amazon.com. I tady šlo o zkoušku trpělivosti, protože akcie je v tříletém období ve ztrátě, i když za poslední rok si připisuje zajímavé zisky a Buffett tedy prodával do rally. Tento maloobchodní gigant je jednou z nejsledovanějších akcií na trhu a podle konsenzu na FT je jeho budoucnost jednoduchá: Stagnující tržby a klesající zisky. Kde tento posun k nové rovnováze skončí nevím – nakonec se někde stabilizuje podíl tržeb generovaných internetovými prodejci a kamennými (nebo spíše plechovými) prodejnami, ale tam jsme asi ještě nedospěli. A také je důležitá cesta, jakou se k rovnováze dostaneme. Jednou z možností jsou například cenové války, z kterých se může radovat spotřebitel, ale nabídková strana trhu jen těžko.

Wal-Mart je ale přes výše uvedené trendy stále velmi dobře fungujícím strojkem na peníze. Z provozního toku hotovosti dává zhruba třetinu na investice a zbytek vyplácí akcionářům a používá na splácení dluhů. Rozvahu má silnou a určitě tu tedy nehovoříme o společnosti, která by toho ještě hodně nevydržela. Atraktivní investiční teze to ale samo o sobě není a asi úplně nebude do doby, kdy nebude více jasno ohledně zmíněné nové rovnováhy.

Trápící se jeleni

Poslední v Buffettovu nemilost upadlou společností je Deere. Ani akcie této společnosti si letos nevedou nijak zle a dochází k tomu i přesto, že 9M výsledky nevykazují známky meziročního růstu. Campbell spekuluje, že Buffett dříve u této společnosti sázel zejména na to, že dlouhodobě ve světě poroste poptávka po potravinách a tudíž i po těžkých zemědělských strojích v zeleném a s jelenem na kapotě. Jenže s příchodem nového amerického prezidenta roste pravděpodobnost obchodních válek a třenic, které mohou s tímto scénářem hodně zahýbat.

Analytici na FT ohledně střednědobé budoucnosti firmy moc velkým optimismem nehýří. Tržby by měly dále klesat a v roce 2017 by měly ve srovnání s rekordním rokem 2013 být o více než třetinu nižší. Více než to by mě ale asi odrazovala obludná finanční politika firmy. Hovořil jsem zde o ní před delší dobou a zatím se nic nemění: Deere je sice schopný už několik let generovat zhruba 1 miliardu dolarů volného cash flow (provozní tok hotovosti mínus investice). Jenže akcionářům už dva roky vyplácí více než 3 miliardy dolarů a většinu z toho na odkupech. Na to si půjčuje. To by bylo v pořádku, kdyby se dal čekat brzký obrat v hospodaření (nečeká se – viz výše), nebo kdyby firma měla ultrasilnou rozvahu. Jenže Deere má dluhy v řádech desítek miliard dolarů a jeho EBITDA se pohybuje v řádek nízkých jednotek miliard dolarů. Podobně hospodařilo Tesco.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688