Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  23.11.2016 11:04:47

Na Vánoce si půjčil každý desátý Čech, nejvíce mladí

Někteří Češi se před Vánocemi nechovají zodpovědně ke svým rozpočtům. Podle průzkumu ČSOB si někdy na nákup vánočních dárků půjčil u institucí či od svých známých každý desátý člověk (konkrétně 9,4 %). Více si lidé půjčují na vybavení bytu (63,2 %) a na nákup nového či ojetého vozidla (44,9 %). Na Vánoce si přitom půjčují hlavně mladí lidé. Částkou vyšší než deset tisíc určenou na dárky se ve věku 18 až 26 let zadlužilo dokonce 27,5 procenta lidí.

Zajímavý je podle průzkumu i rozdíl mezi "vánočním zadlužováním" žen a mužů. Na Vánoce si půjčuje dvakrát více mužů než žen (12,3 % mužů oproti 6,1 % žen). Nejopatrnější jsou, co se týče vánočních půjček, lidé ve věku od 54 do 65 let. Ti si na Vánoce půjčili pouze ve 3,1 % případů.

„To jasně ukazuje, že mladší generace není tak zodpovědná a nebojí se ani dluhů, které jsou podle našeho názoru zbytečné. Starší generace je, jistě i díky svým zkušenostem, přece jen zodpovědnější. Mám pocit, že starší lidé také více dají na nabádání svých bank, aby se kvůli svátkům zbytečně nezadlužovali,“ říká Alena Králíková, manažerka firemní kultury a společenské odpovědnosti ČSOB.

Celkem si podle průzkumu ČSOB na nákup spotřebních věcí v hodnotě vyšší než 10 tisíc korun u bank či jiných finančních institucí někdy půjčilo 60,8 % lidí. Od svých příbuzných či známých si půjčku nad deset tisíc vzalo 45,1 % Čechů. V obou případech si opět půjčují více muži než ženy.

V průzkumu se ČSOB také ptala na to, na co by si lidé od banky či od svých známých nikdy peníze nepůjčili. „Je zajímavé, jak se zde poměr mezi muži a ženami obrátil. Na vánoční dárky by si podle průzkumu nikdy nepůjčilo 62,2 % mužů a 58,2 % žen. Ze stejného průzkumu přitom víme, že muži si na Vánoce půjčují více. To by mohlo buď znamenat, že si muži trochu lžou do kapsy, nebo že je nakonec před Vánocemi přimějí k půjčce jejich ženy,“ doplňuje Alena Králíková z ČSOB.

Z nabízených možností by si Češi ve dvou třetinách případů nepůjčili na oslavu nového roku (67,2 %), a odmítají si půjčit také na oslavu narozenin (63,2 %). Na vánoční dárky a zimní dovolenou by si nikdy nepůjčilo 60,2 % respondentů. Naopak k půjčkám na svatbu jsou Češi benevolentní. Půjčit si u finančních institucí či u známých by se zdráhalo jen 33 % lidí.

Půjčka na Vánoce se může stát nechtěným dárkem pod stromečkem. Seriózní bankovní domy proto nic takového nenabízejí a spíše klienty od podobných zbytečných dluhů odrazují. Vánoce nebo dovolená mohou být hezké, ale určitě nevynahradí starosti, které by mohly přijít v případě nečekaných problémů," uzavírá Alena Králíková z ČSOB.

zdroj: ČSOB, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688