Proč nefungují novoroční předsevzetí?

Proč nefungují novoroční předsevzetí? Každý rok si mnoho z nás po Vánocích stoupne na váhu a pak učiní novoroční předsevzetí. Každý rok jsou v lednu plná fitness centra, držíme diety, abychom se v únoru vrátili k pohodlnějšímu životu a běžné české kuchyni. Zkuste to jednou jinak a nechte si poradit, jak zhubnout trvale a bez jojo-efektu, aniž byste se museli týrat hlady a trávit veškerý volný čas cvičením.

Podle zdroje z poraden NATURHOUSE průměrně Češi přes Vánoce přiberou 2 - 5 kg. Rozhodnutí, že přestanou kouřit, zhubnou anebo změní svůj životní styl, nechává až 70 % Čechů právě na Nový rok. Už ve 3. lednovém týdnu až 3/4 z nich dochází motivace a často nevědí, jak ve svém rozhodnutí pokračovat dál. Než si přivodit zdravotní potíže a jo-jo efekt spojený s nezdravým způsobem hubnutí, je lepší svěřit se do rukou odborníků.

Možná jste si i vy, jako řada dalších, dali při novoročním přípitku předsevzetí zbavit se nadbytečných kil. Ze zkušeností výživových poraden víme, že až 30 % klientů čeká s hubnutím a zdravým životním stylem právě na Nový rok.

Svůj cíl zhubnout, a navíc si novou váhu dlouhodobě udržet si splní celých 90 % z nich. Skoro každý má po pár dnech či týdnech slabší chvíli, kdy má pocit, že nehubne dost rychle a má chuť všechno vzdát. Ale pravidelný kontakt s výživovým poradcem mu pomůže překonat vlastní slabost a vytrvat.

Co dělat? 

Tip 1: Dopřejte si potraviny s antioxidačním a čistícím účinkem

Konzumace potravin s antioxidačním účinkem pomůže vaše tělo detoxikovat, díky čemuž se budete cítit lépe a mít víc energie. Antioxidační účinky mají kupříkladu olivový a řepkový olej, brokolice, granátové jablko, citron, kiwi, mandarinka, pomeranč, rajče a mrkev. Čistící účinky pak mají třeba artyčok, celer, řeřicha, cuketa, cibule, celozrnné obiloviny, štěrbák, chřest, jablko, hruška a pórek.  

Tip 2: Zkuste změnu Zkuste si zeleninu připravit také ve formě pyré. Kombinací je hned několik. Můžete vyzkoušet například variantu z cukety, rajčete, mrkve a cibule s několika kapkami citronové šťávy.  

Tip 3: Dodržujte pravidelnou stravu a pitný režim

Pro zdravý úbytek na váze je nejdůležitější dodržovat pestrou, pravidelnou stravu. Jíst byste měli každé 3 hodiny, proto snídejte, svačte, obědvejte, svačte a večeřte. Díky pravidelnosti nebudete mít hlad. Nezapomínejte ani na pitný režim. Ideální je vypít minimálně 1,5 l čerstvé neperlivé vody.

Tip 4: Žijte aktivně

Po Vánocích je opět čas začít žít aktivním způsobem života. Každý den si podle rady výživové specialistky dopřejte minimálně 30 minut chůze. Kvůli vysněné linii nemusíte dřít v posilovně. Stačí, když se projdete cestou do práce i z práce, vyjdete schody nebo se vydáte na procházku se psem.

Autor: Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE

***

Jak jsou na tom Češi s dodržováním předsevzetí, vydrží to, nebo ne?

Převážná většina lidí, kteří si dávají s novým rokem nějaký cíl, že něco změní, u toho dlouho nevydrží. Pokud někdo chce změnit cokoliv, má začít hned a nečekat až na Nový rok.

Předpoklad je sezonnost a že se u vás objeví po Novém roce mnoho lidí, je to tak, je patrný nějaký nárůst v letech či pokles?

Pravda je, že po Novém roce zažíváme příliv klientů, ale v posledních letech bych řekla, že ještě více klientů nás začne vyhledávat a svoji váhu řešit přelom jara a léta. Začínají se postupně "odhazovat “ bundy, kabáty a huňaté svetry, které leccos schovají. Navíc si lidi začínají uvědomovat, že brzy už půjdou do plavek.

Proč obvykle novoroční předsevzetí nevyjdou?

Novoroční předsevzetí nevycházejí většinou proto, že lidé to ani neberou moc vážně, je to už takový stereotyp, že když začíná Nový rok, tak bych měl změnit to a ono, ale pokud chce člověk opravdu něco ve svém životě změnit, začne hned a nečeká až na Nový rok. Člověk hlavně musí mít silnou motivaci, důvod, proč to chce změnit, bez silné motivace se pak chuť a energie do změn ztrácí. Často je odradí i první nezdary a že změna nejde podle plánu. To je spojené s tím, že by si člověk neměl dávat nereálné cíle např. zhubnu 10 kg za měsíc, to se mu nemusí zdravým způsobem povést. A to ho pak odradí.

Jak naopak neselhat?

Najít si silnou motivaci a dávat si reálné cíle. Co také pomáhá, je oznámit to ve svém okolí (rodina, přátelé, kolegové…) a poprosit o podporu.

Autor: Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE

Zdroj: naturhouse-cz.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky