Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  28.12.2016 10:30:29

Co nás čeká a nemine v příštím roce?

Rok 2016 je již téměř za námi a není tak od věci podívat se, co nás z investičního hlediska čeká v roce příštím. Podle aktuálních odhadů stratégů největších investičních bank na světě by měly akciové trhy v roce 2017 dále posílit, sic s nižší intenzitou oproti tomu, co jsme viděli letos. Americký index S&P 500 by si měl připsat 3,5 % a zakončit tak na 2 340 bodech, přičemž u německého indexu DAX je očekáván růst o zhruba 1 % na 11 500 bodů. Oproti letošnímu posílení o 10,6 %, resp. 6,7 % by tak mělo jít o výkonnostně slabší rok. Čeká nás ale velké množství významných kurzotvorných událostí, které mohou těmito odhady citelně otřást.


Volby

Politická mapa Evropy se v příštím roce nejspíše výrazně přebarví. V únoru proběhnou v Německu prezidentské volby. Svého nového prezidenta či prezidentku budou volit i Francouzi, a to v dubnu či květnu. Konat se budou i parlamentní volby, z nichž ty nejzajímavější budou jednoznačně v Německu. Odehrají se srpnu či říjnu a budou mít potenciál změnit nejen směřování Německa ale i celé Evropy. Z dalších zajímavých parlamentních voleb zmiňme alespoň ty v Nizozemí, České republice či Portugalsku.


Centrální banky

Je zřejmé, že centrální banky převzaly po finanční krizi roli hlavního hybatele akciových trhů. Proto jsou také jejich kroky sledovány mnohem bedlivěji než kdykoliv dříve. Od Fedu se očekává, že bude i v příštím roce pokračovat v postupném navyšování úrokových sazeb, a to ještě rychlejším tempem než v roce 2015 či 2016. Konkrétně by měly sazby zvyšovat třikrát. Evropská centrální banka už oficiálně potvrdila, že svůj program kvantitativního uvolňování prodlouží o dalších devět měsíců až do konce příštího roku. Evropské dluhopisy se tak budou těšit o něco déle trvající podpoře a slabé euro zase bude déle povzbuzovat evropské exportéry. I pro Českou národní banku bude příští rok velmi zajímavým obdobím. V polovině roku by totiž měla ukončit svůj intervenční závazek a navrátit koruně její předchozí relativní volnost.


Ekonomika

Americký reálný hrubý domácí produkt by měl v letošním roce posílit o 1,6 % oproti loňským 2,6 %. Rok 2017 by měl být ve znamení opětovného zrychlení růstu, konkrétně na 2,2 %. Hlavním tahounem ekonomiky by měla být dál spotřeba domácností, kterou by měl v porovnání s letošním rokem mnohem příznivěji doplnit i růst investic. Dalšího posílení by se měla dočkat i evropská ekonomika, jejíž reálný hrubý domácí produkt letos nejspíše vzroste o 1,8 %. Konkrétně se očekává, že by měl reálný HDP v Evropské unii posílit o 1,5 %. Proti trendu v sousedních zemích nepůjde ani česká ekonomika, jejíž růst očištěný o inflaci by měl dosáhnout 2,6 % oproti letošním 2,5 %.


Komodity

Pravděpodobně tím nejzajímavějším, co se bude dít na komoditních trzích v příštím roce, bude průběh dodržování nových limitů těžby ropy, které si určily nejen země kartelu OPEC. Právě díky této dohodě se totiž ropa typu Brent již bezpečněji odpoutala od cen kolem 45 USD/barel a výrazně tak navýšila své letošní zisky. Pokud se bude ukazovat, že kartel opět funguje a žádná ze zemí nebude dohody porušovat, mohou se ceny ropy zvýšit i v příštím roce. V opačném případě však uvidíme strmý pokles, pravděpodobně znovu až k úrovním pod zmíněných 45 USD/barel. Tento vývoj by přitom ovlivnil i další energetické komodity, hlavně pak zemní plyn.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

18.01.2021Tržní výhled aneb co nás čeká v tomto roce Radek Stolář (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688