Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.12.2016 14:26:20

Investiční hvězda z The Big Short věří díky Trumpovi americkým bankám

Steve Eisman je investorem, který se stal známým díky filmu The Big Short. Nyní pracuje jako správce hedge fondu a má novou velkou investiční tezi: Americký bankovní systém. Podle něj se výhled tohoto sektoru významně změnil ve chvíli, kdy byl novým americkým prezidentem zvolen Donald Trump. Začal nakupovat bankovní akcie hned po volbách a od té doby tyto své pozice navyšuje. Příští rok by totiž podle jeho názoru měl přinést volnější regulaci, vyšší úrokové marže a nižší požadavky na kapitál. To vše by mělo zvýšit ziskovost bank.

Eisman říká, že nyní je to po finanční krizi poprvé, kdy má ve svém portfoliu nadváženy bankovní tituly, a toto nadvážení je podle jeho slov velmi výrazné. Investoři v minulých letech bankám nijak nefandili, protože jejich ziskové marže byly stlačeny na minimum uvolněnou monetární politikou a tvrdší regulací. A společnosti Bank of America, Citigroup či Morgan Stanley měly skutečně problémy s tím, aby dosáhly svých ziskových cílů.

Po zvolení Trumpa ale bankovní akcie v průměru posílily o 25 % a podle Eismana by tento vývoj mohl pokračovat. Počítá s tím, že Trump do čela regulačních orgánů prosadí lidi, kteří budou k bankám vstřícnější. K tomu se změní politika Fedu a sazby porostou, což zvýší rozdíl mezi výnosy generovanými aktivy bank a tím, co banky platí střadatelům. Bankovní analytik Barclays Jason Goldberg říká, že před prezidentskými volbami neměl naplánováno příliš mnoho schůzek s klienty, to se ale po volbách změnilo. Zájem investorů o banky podle jeho slov prudce vzrostl.

Eisman uznává, že může existovat tenze mezi růstem ziskovosti bank a snahami o posílení stability finančního systému. Tvrdí, že nová regulační pravidla z roku 2010 jsou prospěšná, a vítá i vytvoření nové instituce, která má ve finanční oblasti chránit spotřebitele. „Kdyby bylo na mně, nic bych na tom neměnil,“ říká investor. Jenže je podle něj zřejmé, že kyvadlo se nyní pravděpodobně otáčí na druhou stranu. Například Citigroup bude nyní pravděpodobně schopná vracet více peněz akcionářům, a to jak dividendami, tak odkupy. To by mělo vést k růstu ceny akcií této společnosti, která se stále nachází asi 90 % pod předkrizovým vrcholem.

Eisman začal jako právník a poté už jako zaměstnanec Morgan Stanley vsadil velké peníze na pád hypotéčního trhu. V roce 2011 založil svůj vlastní fond Emrys Partners, ovšem po dvou letech nízké dosažené návratnosti jej zase zavřel. V roce 2014 začal pracovat v investiční společnosti Neuberger Berman a spravuje akciová portfolia pro bohaté klienty. „Finanční tituly přinášely v posledních deseti letech investorům jen těžkosti. Podle mého mínění je kvůli tomu na trhu hodně skepse a vůbec se nečeká, že by se situace mohla zlepšit. Když se ale podíváme na jednotlivé sektory a jejich možné posílení tažené zlepšením ziskovosti, nejlépe jsou na tom právě banky. V podstatě se o tom nedá pochybovat,“ říká Eisman o své současné sázce.

Autorem je Ben McLannahan.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688