Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.01.2017 10:39:01

Krugman: Zapněte si pásy, řítíme se do světové obchodní války

Donald Trump byl zvolen americkým prezidentem díky obrovské podpoře, které se mu dostalo ze strany bílé populace v produktivním věku. Tito voliči uvěřili jeho slibům, že Spojeným státům vrátí pracovní místa ve výrobním sektoru. Zároveň ignorovali jeho mnohem realističtější sliby týkající se změn v oblasti systému zdravotní péče. Právě tyto voliče čeká velký šok.

Nicméně podíl na zvolení Trumpa nemají jen bílí zaměstnanci, ale i korporace. Ty si stále nepřipouští možnost globální obchodní války. Protekcionismus byl přitom klíčovým tématem Trumpovy kampaně. Zdá se dokonce, že jediná dvě témata, kterých se tento člověk skutečně drží, jsou protekcionismus a náklonnost k autoritářským režimům. Je naivní domnívat se, že nyní změní směr.

Někdo by si mohl myslet, že drastická změna americké obchodní politiky by vyžadovala schválení Kongresem, a jelikož republikáni o sobě tvrdí, že podporují volné trhy, taková změna je neprůchozí. Jenže republikáni jsou bezpáteřní politickou stranou a spoléhat se na ně v tomto smyslu nedá. Současná legislativa navíc dává prezidentovi hodně prostoru v případě, že se rozhodne činit protekcionistické kroky. Může například omezit dovozy v případě, že „ohrožují národní bezpečnost“. Může zavést tarify, pokud „řeší vážné a vysoké deficity platební bilance“. Kdo určí, zda se v takové situaci Spojené státy skutečně nacházejí? Sám prezident.

Současná právní úprava tu není proto, aby dala americkému prezidentu prostor otočit po desetiletí budovanou obchodní politiku. Kdo by se ale zdržoval s takovými detaily? Už nyní nová americká vláda hovoří o tom, že bude využívat svou moc. Proč by ji měla použít na omezení dovozů? Jednou z příčin jsou právě oni bílí voliči, kterým se bude Trump snažit dokázat, že pro ně skutečně něco dělá. Pokud to povede k mezinárodnímu konfliktu, jen mu to pomůže, protože to odvede pozornost od kolabujícího systému zdravotní péče. Nový prezident se navíc evidentně domnívá, že mezinárodní obchod je hrou, ve které ti dobří skončí vždy až na posledním místě a ve které jsou Spojené státy zneužívány. A vybírá si poradce, kteří jej v tom jen utvrzují.

Nečekejme tedy, že mu někdo z jeho lidí vysvětlí, že obraz Číny jako predátora, který drží kurz své měny uměle podhodnocený, už dávno neplatí. Členové Trumpova týmu se domnívají, že všichni kritici jejich ekonomických nápadů jsou pouze členy jedné velké konspirace, která má za cíl podkopat jejich moc. Až tarify zavedou, dojde k razantním protiopatřením. Spojené státy přitom nejsou v oblasti mezinárodního obchodu zase takovou velmocí. Velkým hráčem je i Čína a EU a jejich reakce se dostaví. Jejich cílem se stanou zranitelné sektory, jako je zemědělství či výroba letadel.

Jestliže se Spojené státy rozhodnou chovat tak, že doposud respektovaná pravidla už neplatí, vše skončí volným pádem. Globální recesi to sice pravděpodobně nezpůsobí, ale problémů vznikne mnoho. Dnešní světová ekonomika je postavena na výrobních řetězcích, které se táhnou napříč jednotlivými zeměmi a regiony. Stačí se podívat, kde všude byly vyrobeny součástky vašeho chytrého telefonu. Obchodní válka by tyto řetězce významně zkrátila a odneslo by to i několik odvětví v USA. A jak jsem uvedl, lepší je nespoléhat na to, že to novému prezidentovi někdo vysvětlí. Namísto toho si zapněte pásy, pravděpodobné je, že se řítíme do světové obchodní války.

Autor: ekonom Paul Krugman

Zdroj: NYTimes

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688