Snažíte se marně zhubnout? Známe důvody, proč to nejde!

TNBiz, 9.1.2017

Nadváha a přebytečný tuk, který obklopuje naše orgány, je příčinou řady chorob srdce, vede k cukrovce a pomáhá k některým typům rakoviny. Po vánočním obžerství lidé často dojdou k tomu, že tuků bylo dost a snaží se dostat své tělo do formy. Jenže někdy to nejde. Tohle je 12 objektivních důvodů, proč se nám nedaří zhubnout, jak je sepsal časopis Time:

1. Pijeme mnoho alkoholu
Alkohol má mnohem víc kalorií, než bychom očekávali. Navíc tělo je při pití alkoholu zaměstnáváno především odbouráváním tohoto "jedu". Metabolismus se tak zaměří na odbourání alkoholu, zatímco spalování tuků zejména v břišní dutině se omezí na minimum.

2. Stárneme
Mladým se to hubne. Ale člověku s přibývajícím věkem metabolismus zpomaluje. Tento problém se týká hlavně žen. "Pokud ženy přibírají na váze po menopauze, nejčastěji se to týká přibírání v oblasti břicha," uvádí endokrinolog Michael Jensen z kliniky Mayo. Produkce hormonů estrogenu a progesteronu i testosteronu se zpomaluje. Dobrou zprávou je, že s tím jde bojovat. Čtěte dále.

3. Špatně trénujeme
Každodenní běhání nebo spinning je skvělý pro naše srdce, ale kardiocvičení příliš nepomáhá pro hubnutí v oblasti pasu. "Je potřeba kombinovat kardiocvičení s posilováním," uvádí Sangeeta Kashyap z Cleveland Clinic. Silový trénink zvyšuje svalovou hmotu, která donutí tělo spalovat více tuků. Dietoložka Kate Pattonová doporučuje 250 minut cvičení v mírné intenzitě týdně, anebo poloviční dávku ve vysoké intenzitě.

4. Špatně jíme
Bílé pečivo, sušenky, čipsy, rafinované cukry ve slazených nápojích nebo dezertech. To je plno škodlivin, které se ukládají v našem těle bez řádného využití. "Důležité je zvýšit podíl přírodních potravin, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, které jsou plné antioxidantů. Jsou účinné v boji proti usazování tuku na břiše," říká Pattonová.

5. Jíme špatné tuky
Tělo nereaguje na všechny tuky stejně. Vysoký příjem nasycených tuků v masných a mléčných výrobcích vede k zvýšení viscerálního tuku v těle. Naopak vyšší podíl nenasycených tuků (olivový olej, avokádo) a omega-3-mastných kyselin (ořechy, ryby) je pro tělo blahodárný. Jejich příjem se ovšem také nesmí přehánět. Příliš mnoho tuků v jakékoliv podobě zvyšuje příjem kalorií, takže i zdravé tuky je potřeba jíst s mírou.

6. Cvičíme málo intenzivně
Vyhnat z těla tvrdohlavý břišní tuk, na to pár sedů-lehů nestačí. Podle studie publikované v časopise Science Medicine in Sports, je potřeba se zaměřit na intenzitu tréninku. Vysoká intenzita tréninku znamená větší výdej energie a tedy větší spalování tuků. Podle osobní trenérky Natalie Jillové je potřeba jít opravdu na hranu sil. "Jestli se vám to zdá příliš drsné, můžete to brát tak, že budete spalovat více kalorií za kratší dobu, než kdybyste trénink dělali delší, ale méně intenzivní," dodává trenérka.

7. Cvičíme bez efektu
Děláte nějaké cvičení dlouhé týdny a měsíce a bez kýženého efektu? Přestaňte! Kdo chce zhubnout v oblasti břicha, musí se zaměřit na správné cviky. Trenérka Jillová doporučuje cvičení svalů v jádru těla -břišní svaly, záda, pánevní oblasti. Jejím oblíbeným cvikem je tzv. prkno - tedy vzpor na předloktí, kde se do cviku zapojují nejen svaly na břiše, ale i paže, nohy a hýžďové svalstvo.

8. Jsme ve stresu
Napjaté termíny v práci, placení složenek, děti. To všechno zvyšuje náš stres. A tělo ve stresu touží po přísunu kalorií na vyrovnání se s ním. Ve stresu se také zvyšuje podíl hormonu kortizolu v těle a ten rovněž zvyšuje požadavky těla na přísun tuků.

9. Málo spíme
Spíte méně než 6 hodin denně? Máme pro vás jednoduchý způsob, jak zhubnout. Stačí přidat hodinu nočního spánku navíc. Průzkum na 70 tisících žen v USA ukázal, že ženy, které v noci spaly 5 nebo méně hodin, měly až o 30 % vyšší pravděpodobnost, že budou mít nadváhu než ty, které spaly 7 hodin. Americký Národní institut zdraví doporučuje 7 až 8 hodin spánku.

10. Je to v genech
Pokud máte tendenci zaoblovat se především na břiše, zatímco boky a stehna máte štíhlé, pak budete s bříšním tukem bojovat o dost hůře než jiní. "Genetická predispozice těla do tvaru jablka je vám daná, ale není nemožné ji překonat," dodává doktor Kashyap z kliniky Mayo.

11. Jsme nemocní
Pokud se vám nedaří hubnout, může jít i o projev nemoci. "Je dobré navštívit lékaře, aby tuto možnost vyloučil," říká doktor Kasyhap.

12. Máme malou motivaci
Pokud si člověk nenastaví v hlavě, že chce opravdu zhubnout, tak mu žádná rada nepomůže.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky