Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.02.2017 11:45:58

MF: Státní dluh se loni snížil o téměř 60 miliard korun na 1,613 biliónu korun

Státní dluh se v roce 2016 snížil o 59,6 mld. na úroveň 1 613,4 mld. . Na loňském poklesu má zásluhu především rekordní přebytek státního rozpočtu ve výši 61,8 mld. a pokračování zefektivňování řízení likvidity státní pokladny. Vyplývá to ze Zprávy o řízení státního dluhu České republiky v roce 2016, kterou dnes zveřejnilo Ministerstvo financí.

„Jsme rozpočtově odpovědní a s penězi daňových poplatníků nakládáme efektivně. Zkrotili jsme státní dluh, který za mých předchůdců astronomicky narostl. Od mého nástupu do funkce ministra financí jsme jej snížili o 70 mld. ,“ říká ministr financí Andrej Babiš a připomíná, že podíl státního dluhu na HDP se meziročně snížil z 36,7 % na 34,2 %. Snižovat dluhovou zátěž se navíc daří již třetím rokem v řadě. „Poměrové zadlužení vůči HDP pokleslo za dobu fungování naší koaliční vlády o 6,9 procentních bodů,“ dodává ministr.

I přes snížení státního dluhu posílila celková likvidní pozice státní pokladny, mimo jiné také díky novým legislativním a technickým opatřením, která přinesla rozšíření o účty resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťoven a svazů zdravotních pojišťoven. „Další posílení celkových peněžních prostředků ve státní pokladně při současném poklesu státního dluhu vyvrací neustále opakovaná a přitom nepodložená tvrzení řady komentátorů, že zadlužení státu klesá uměle, protože údajně rozpouštíme státní rezervy,“ podotýká náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Nahrazování státních pokladničních poukázek střednědobými státními dluhopisy bez výnosu navíc přispělo k poklesu podílu krátkodobého dluhu o 2,1 procentního bodu na 14,3 %, což je historicky nejnižší hodnota tohoto ukazatele vztažená ke konci roku. Podíl krátkodobého dluhu na HDP se snížil o 1,1 procentní bod na 4,9 %. „Nízký podíl krátkodobého dluhu jednoznačně dokazuje, že za poklesem státního dluhu stojí hospodárnost i správně nastavená emisní činnost Ministerstva financí, která vede ke snižování rizik spojených s řízením státního dluhu a je dalším důkazem obezřetného přístupu k financování státu,“ doplňuje náměstek Petr Pavelek.

Nesporným úspěchem je i zvýšení podílu státního dluhu, s nímž nejenže nejsou spojeny žádné úrokové výdaje, ale který dokonce přináší úrokové příjmy. Tento podíl se v loňském roce více než zdvojnásobil na současných 12,0 %. „Díky dobrému načasování emisí, pružné reakci na vývoj na finančních trzích i poklesu výnosu státních dluhopisů se podařilo snížit celkové úrokové výdaje na obsluhu státního dluhu o 4,7 mld. . Zásadní roli hrál prodej státních dluhopisů za záporný výnos v celkové jmenovité hodnotě 145,7 mld. ,“ vyzdvihuje ministr Andrej Babiš.

Emisemi státních dluhopisů za záporný výnos dosáhlo Ministerstvo financí dodatečných příjmů státního rozpočtu ve výši 803,2 mil. . Další příjmy z investičních operací činily 132,2 mil. . Vzhledem k poklesu o 3,2 mld. v roce 2015 a 2,3 mld. v roce 2014 to znamená, že se od počátku roku 2014 podařilo na úrokových výdajích na obsluhu státního dluhu ušetřit celkově cca 17,9 mld. .

Ministerstvo financí se i s ohledem na bezprecedentní zájem investorů v loňském roce zaměřilo na vydávání střednědobých státních dluhopisů bez výnosu se splatností v letech 20172019. Celková hrubá emise těchto dluhopisů činila 112,0 mld. a díky jejich prodeji si státní rozpočet přilepšil o čisté příjmy z titulu aukčních prémií ve výši 752,1 mil. .

Pozitivní vnímání České republiky na domácím i zahraničních finančních trzích i v roce 2016 potvrzovala nadprůměrná ratingová hodnocení všech hlavních ratingových agentur s mezinárodní působností s ponecháním stabilního výhledu, přičemž Japan Credit Rating Agency dokonce vylepšila svůj výhled na pozitivní.

Ing. Kateřina Vaidišová
MF ČR


Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688