Jan Hřebíček (Kurzy.cz)
14.02.2017 14:33:31

Zalednění oceánu u Antarktidy dosáhlo včera historického minima

Dle satelitních snímků zpracovaných americkým National Snow and Ice Data Center dosáhla včera plocha zalednění oceánu v okolí Antarktidy 2,287 milionů kilometrů čtverečních, což je historické minimum od roku 1979, kdy probíhají satelitní měření. Zároveň lze předpokládat, že toto minimum se letos ještě sníží, protože minimum plujícího ledu v okolí Antarktidy bývá zpravidla na přelomu února a března.

Dosavadní minimum bylo 2,290 milionů kilometrů čtverečních a bylo z 27. 2. 1997, dalším rokem s nízkým zaledněním tamního oceánu byl rok 1993, kdy 19. února dosáhlo zalednění 2,312 milionů kilometrů čtverečních. Zalednění oceánu v okolí Antarktidy se během roku pohybuje zpravidla mezi 2,8 a 18,5 miliony čtverečních kilometrů, přičemž maximum je většinou na konci září. V loňském roce bylo minimum 19. 2. 2016 a bylo zaledněno 2,603 milionů kilometrů čtverečních oceánu.

Častěji jsme zvyklí na zprávy o úbytku ledu v okolí severního pólu v Arktidě, kde jsou rovněž už od loňského dubna dosahována historická minima zalednění a lze tam očekávat přibližně za měsíc další zimní minimum. V letošním roce se však oteplování moří a změny v proudění vod v oceánu projevily výrazně i na jihu.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty