Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.02.2017 17:03:39

Summary: Kraft Heinz oslovil Unilever s fúzí, firmy se nechce vzdát ani po odmítnutí

Německá pojišťovna Allianz uzavřela poslední čtvrtletí roku 2016 s 8,5% meziročním poklesem tržeb na 30 mld. EUR, což je při tržním konsensu 28,5 mld. EUR skvělý výsledek. Společnost Kraft Heinz během pátku 17. února oslovil firmu Unilever s nabídkou fúze. Ta byla sice Unileverem odmítnuta, nicméně Kraft Heinz bude v nabídkách pokračovat.

Evropa 

Allianz SE

Německá pojišťovna uzavřela předešlý kvartál s 8,5% YoY poklesem tržeb na 30 mld. EUR, což je při tržním konsensu 28,5 mld. EUR skvělý výsledek. Čistý zisk na akcii se navzdory poklesu horní linie výsledovky vytáhl o 30 % YoY výš na 3,88 EUR, zatímco trh predikoval 3,56 EUR. Provozní marže se rozšířila jen mírně o 50 bps YoY na 9,3 %, tažena segmentem Property nad Casualty (pojištění majetku), jehož provozní zisk vyrostl meziročně o 16,4 % na 1,4 mld. EUR. Combined ratio, což je poměr výdajů a přijatého pojistného (platí pravidlo čím nižší, tím lepší) tohoto segmentu pokleslo o 2,3 p.b. na 94 %. Segment Life and Health (zdravotní a životní pojištění) snížil svůj provozní zisk meziročně o 1,5 % na 1,1 mld. EUR, kvůli vyššímu pojistnému plnění v Německu. Návratnost kapitálu za minulý rok skončila na 12 %, čímž se posunula dolů o 50 bps.

Investory potěšila také zpráva o nečekaně vysokém návratu zisků akcionářům. Zpětný odkup akcií pro příštích 12 měsíců by měl mít objem 3 mld. EUR a dividenda za rok 2016 byla stanovena na 7,6 EUR. Prostředky budou získány z rezerv vytvořených na akvizice, které se do konce roku 2016 nevyužily. Akcie reagovaly skokovým růstem o 2,5 %.

Kraft Heinz / Unilever

Dnes v odpoledních hodinách se objevila zpráva, že Kraft Heinz (KHC) oslovil Unilever (ULVR) s nabídkou fúze. Nabídka byla sice ze strany ULVR odmítnuta, nicméně KHC bude v nabídkách pokračovat dále, není tedy na škodu říct si víc detailů. Důvodem budiž i fakt, že akcie UNLVR vylétly po oznámení o 12 % a KHC o 7 %.

Podívejme se tedy nejdřív na cenu. Po přepočtení na akcii (současný float je cca 3 mld. kusů) by měla nabídka hodnotu 50 USD, z čehož 30,23 USD mělo být formou hotovosti a zbytek v akciích nově vytvořené entity. Celková výše transakce by byla 143 mld. USD. ULVR před dnešním skokem obchodoval v Londýně za 33,8 GBP, čímž by nabídka představovala prémii na úrovni cca 19 % a násobek EBITDA 18,3x. Nabídka se zdá srovnatelná s ostatními transakcemi. Za poslední dva roky, proběhlo v Evropě v sektoru Consumer Noncyclical 3 183 transakcí, z nichž 53 má zveřejněné údaje o vyplacené prémii. Z těchto 53 měla většina (konkrétně 20) prémii mezi 0 – 10 % a 9 mezi 10 % až 20 %. V případě těchto devíti se jednalo o relativně malý objem, přibližně 2,7 mld. USD. Násobek EBITDA je dostupný u 70 transakcí a jejich medián vychází jen na 10,3x. Transakce srovnatelné velikosti a v podobném sektoru, fúze AB InBev a SABMiller v hodnotě 123 mld. USD, nesla prémii ve výši 25 %. Kraft má tedy ještě solidní prostor pro navýšení nabídky.

A co z toho KHC bude mít? Za prvé, to bude diverzifikace portfolia, jelikož Unilever vytváří 60 % svých celkových tržeb (FY16: 43 mld. GBP) ze segmentu Home & Personal Care, zbytek pak z potravin. KHC se soustřeďuje jen na prodej potravin, jehož roční obrat byl v FY16 26,5 mld. USD. Co je ale mnohem zajímavější, je přístup k rychle se rozvíjejícím trhům Afriky a Asie. Tady ULVR generuje 40 % tržeb, tedy 18 mld. GBP. Tyto trhy zažívají spotřebitelský boom, díky rychle se rozvíjející střední vrstvě obyvatelstva. Mezikvartální CAGR tohoto regionu od 4Q15 do 4Q16 byl pěkných 5,3 %. Dá se tedy předpokládat, že právě na tomto regionu stojí celá myšlenka fúze. To podporuje také fakt, že potravinový sektor je v Evropě a také Americe poměrně koncentrovaný a regulátoři by tady pravděpodobně požadovali určité divestice, stejně jak tomu bylo v případě zmiňovaného případu SAB Miller/AB InBev.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688