Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  26.02.2017 09:04:00

Akcie E.ON, RWE a ČEZ připomínají klesající cenu elektřiny


Akcie předních energetických společností v posledních letech klesly o desítky procent, podobně jako velkoobchodní cena elektrické energie. Nové trendy v celém oboru vedou k interním změnám. E.ON a RWE vloni oddělily svoje konvenční a obnovitelné zdroje, organizaci svého byznysu možná přehodnotí také ČEZ.

Pád začal zhruba uprostřed roku 2008 a místo návratu vzhůru nyní pozorujeme stagnaci. Na Frankfurtské burze zlevnily akcie společnosti E.ON SE na 18 % svojí původní hodnoty (vizte graf níže), akcie RWE AG spadly na 16 %. Sestupnou tendenci sledujeme rovněž na Burze cenných papírů Praha. Akcie společnosti ČEZ tam od roku 2012 doposud klesly na 65 % výchozí hodnoty.

Vývoj hodnoty akcií společnosti E.ON SE na Frankfurtské burze, zdroj: boerse-frankfurt.de
Vývoj hodnoty akcií společnosti E.ON SE na Frankfurtské burze, zdroj: boerse-frankfurt.de

Velkoobchodní cena elektřiny byla v roce 2008 několikanásobná

Podobný trend vidíme na grafu středoevropské energetické burzy v Praze (PXE). Cena elektřiny tam od června 2008 doposud spadla na 28 % (vizte další graf). Mezi akciovým a energetickým trhem tedy patrně existuje souvislost.

Vývoj ceny elektřiny na Středoevropské energetické burze v Praze, zdroj: pxe.cz
Vývoj ceny elektřiny na Středoevropské energetické burze v Praze, zdroj: pxe.cz

“Jedním z důležitých vlivů působících na vývoj akcií jakékoliv firmy kotované na jakémkoliv trhu je cena a poptávka po produktu, který prodává. V případě ČEZ to je velkoobchodní cena elektřiny, jejíž současná cena je výrazně pod velkoobchodní cenou elektřiny před pěti lety,” potvrzuje Roman Gazdík, tiskový mluvčí společnosti ČEZ.

Ovšem podle energetického trhu nelze spolehlivě odvozovat akciový vývoj. Například začátkem letošního roku, vlivem mrazivého počasí elektřina zdražila na několikaleté maximum, ale kurz společnosti ČEZ nijak dramaticky nestoupl (vizte poslední graf).

Nedávný vývoj hodnoty akcií společnosti ČEZ na Burze cenných papírů Praha, s detailním popiskem dne 24.1.2017, kdy byla poměrně drahá elektřina, zdroj: pse.cz
Nedávný vývoj hodnoty akcií společnosti ČEZ na Burze cenných papírů Praha, s detailním popiskem dne 24.1.2017, kdy byla poměrně drahá elektřina, zdroj: pse.cz

E.ON a RWE oddělily svoje konvenční a obnovitelné zdroje

Němečtí giganti vloni provedli velké interní změny. Značka E.ON nyní označuje především obnovitelné zdroje, sítě a prodej, zatímco konvenční výroba byla vyčleněna do nové společnosti Uniper. Hlavní konkurent učinil víceméně totéž, ale novou tvář nabídl koncovým odběratelům energie. Dosavadní značka RWE totiž nyní patří konvenčním zdrojům, zatímco obnovitelné zdroje, sítě a prodej dostaly jméno innogy – podrobnosti ZDE.

Uniper SE od vstupu na burzu posílil o 29 %, innogy SE zatím zůstává poměrně stabilní. Ale všichni velcí hráči sledují interními změnami spíše dlouhodobé cíle, než krátkodobé akciové výkyvy. “Založením innogy vycházíme vstříc požadavkům moderního dekarbonizovaného, decentrálního a digitálního světa energetiky,” uvedl Pavel Grochál, tiskový mluvčí společnosti innogy Česká republika a.s.

ČEZ uvažuje o velkých změnách, bez ohledu na akciový vývoj

Naši ministři financí a průmyslu nedávno připustili eventuální rozdělení české elektrárenské jedničky, jejíž obnovitelné zdroje by pravděpodobně skončily v jiné společnosti, než jaderné reaktory. “Úvahy o strategickém směřování ČEZ v budoucnu nejsou motivovány vývojem akcií. Otevíráme debatu o směřování ČEZ pro další období, a to i v souvislosti s revolučními změnami na evropském a globálním energetickém trhu,” upřesňuje Roman Gazdík.

Například české solární asociace předpokládají, že tepelné a jaderné elektrárny budeme potřebovat ještě řádově desítky let, ačkoli během jediné dekády mohou razantně zlevnit baterie, potřebné pro velmi efektivní využití lokálních zdrojů – podrobnosti ZDE.

Petr Woff


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688