Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.03.2017 09:14:31

Rozbřesk: Zvýšení amerických sazeb je na spadnutí

Zatímco česká inflace očekávání centrální banky překonala, růst mezd neakceleroval tak, jak naznačovala prognóza i očekávání trhu. Průměrná mzda se tentokrát zvýšila „jen“ o 4,2 %, a to ještě zásluhou veřejného sektoru (nepodnikatelské sféry), kde se tentokrát přidávalo o více než šest procent. Zdaleka to ovšem neznamená, že by se růst mezd v české ekonomice zastavil. Jak totiž ukazuje medián (+6 %), který vývoj mezd reprezentuje přece jen o něco lépe než průměr, dynamika mezd se ve skutečnosti zrychluje.

V souladu s vývojem poptávky ze strany zaměstnavatelů, rychleji rostou především nižší mzdy a zřejmě nic se na tom nezmění ani v roce letošním, kdy se nadále zvyšují počty volných pracovních míst především pro kvalifikované i nekvalifikované dělníky. Centrální banka se proto nemusí znepokojovat nesouladem mezi prognózou mezd a skutečností, a může tak směřovat k brzkému opuštění kurzového režimu. I když na trhu se oddechu zatím – jak je vidno – nedočká. Od začátku března tak nejspíše nakoupila další 4 mld. eur a posunula své devizové rezervy za hranici 60 % HDP.

V tomto týdnu se ovšem pozornost přesunuje na jinou centrální banku, a sice americký Fed, který by měl už ve středu oznámit další zvýšení úrokových sazeb. Páteční data z trhu práce tento scénář jasně potvrdila, a tak i s ohledem na jednoznačně vyznívající mediální přípravu nepůjde o žádné překvapení. Jestli však něco trhy překvapit může, tak to budou záměry Fedu pro další měsíce. Komentář Fedu by totiž mohl naznačit, na jak velké zvýšení sazeb se pro letošek ještě připravit. Zda půjde celkem o trojí nárůst sazeb nebo dokonce budou tyto kroky celkem čtyři. S ohledem na citlivost dolaru na úrokový diferenciál a napjatě očekávanou hospodářskou politiku nového prezidenta, je v tuto chvíli čtvero navýšení sazeb zřejmě až příliš optimistickou velkou sázkou. A nakonec ještě jedna událost zaujme trhy ve středu. Nebude sice tak sledovaná jako Fed, ale na druhou stranu má potenciál zvýšit politickou nejistoty v Evropě. A sice jde o parlamentní volby v Nizozemí.

FOREX

Trh práce sice hýří optimismem a zvýšení sazeb Fedu je na spadnutí, nicméně dolar toho v pátek nedokázal nijak využít a v pátek propadl vůči euru až k hranici 1,07, kterou už dnes ráno prolomil. Důvodem byly informace z ECB, kde údajně někteří účastníci na posledním zasedání navrhovali možnost zvýšení úrokových sazeb ECB ještě před koncem kvantitativního uvolňování. Oficiální pozice ECB se nemění. Navzdory rostoucí inflaci zatím banka ani nehovoří o konci programu nákupů státních dluhopisů, natož o zvyšování sazeb. Nejednota názorů na sazby však pozornost trhu vždy zaujme. A tak i nadále platí, že na sazby se bude sahat teprve až po konci QE.

Středoevropské měny v uplynulém týdnu vůči euru oslabovaly (cca o 1 %) a po amerických datech se jejich ztráty ještě prohloubily. Jistotou tak zůstává koruna, kterou drží těsně nad sedmadvacítkou ČNB. Po hektickém začátku měsíce se tlak na koruně v pátek nejspíše zmírnil, nicméně šlo spíše o přestávku před další spekulativní vlnkou.

Tento týden nás čeká polská inflace, která by měla rovněž vystoupit nad hranici dvou procent, avšak k cíli NBP ji zbývá ještě slušná rezerva. Klidu by se mohly měny v regionu dočkat po zasedání Fedu, které by mohlo zchladit očekávání na ještě rychlejší růst sazeb v letošním roce.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688