Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.03.2017 18:59:15

Ideální kandidát na prezidentský short

Minulý týden jsem tu hovořil o akcii, která značně těžila z nyní už trochu upadajícího amerického prezidentského optimismu (či dokonce euforie). Můj dnešní postřeh se bude týkat titulu, který je na tuto oblast ještě citlivější – společnosti United Rentals. Nedávno na ní zde mohli čtenáři narazit v článku „Investiční tipy od Maria Gabelliho“ a před několika dny o ní přemítal i investor Jeremy Bowman na Fool.com.

UR je jedním z největších divočáků na trhu – jak ukazuje graf, volatilita akcie je ve srovnání s celým indexem obrovská. Beta společnosti, která měří jen systematické riziko, je také na výjimečně vysoké hodnotě 2,4 (zjednodušeně řečeno - akcie je 2,4 krát rizikovější, než trh). Z grafu je patrné i to, že rally UR nastala spolu s trhem už na počátku roku 2016, byla ovšem mnohem silnější a po volbách se akcie už úplně utrhla ze řetězu:


Zdroj: Financial Times

Jak napovídá název společnosti, UR lidem a firmám půjčuje. Ne peníze, ale stroje a zařízení – vše od kamionů, nákladních vozů, ještěrek a dalších manipulačních zařízení, svářeček, pil, bagrů, míchaček až po kompresory, žebříky, plošiny a záchodky. Z toho je zřejmé, proč je společnost tak citlivá na změny v ekonomickém výhledu, o plánech na vysoké investice do infrastruktury nemluvě.

Analytici ovšem neočekávají, že by v hospodaření firmy mělo v letošním, či příštím roce dojít k nějakému prudkému obratu. Tržby v roce 2016 mírně klesly a letos by se měly dostat jen zhruba na úroveň roku 2015. V roce 2018 mírně nad ní. V roce 2016 firma už třetím rokem generovala necelé 2 miliardy dolarů na provozním toku hotovosti, její investice postupně klesly na 1,3 miliardy dolarů. Zbývá tedy poměrně dost. Dividendy UR nevyplácí, jde ale cestou odkupů a ne zrovna umírněných (relativně k tomu, co firmě zbude po investicích). Rozvaha není předlužená, ale o nějaké výjimečné síle bych nehovořil. UR během zveřejnění posledních čtvrtletních čísel (která potěšila) oznámila i to, že koupila NES Rentals Holdings za 965 milionů dolarů. NES má stejný obor činnosti a měla by pomoci „penetrovat strategicky důležité oblasti v USA“. Fundament je tedy celkově slušný, nic extrémního nenajdeme – firma vydělává, vrací peníze akcionářům přes odkupy a občas něco koupí.

Já se stále držím teze, že skutečná politika nové americké vlády přinese v celku mnohem více negativních překvapení, než těch pozitivních. Co se týče zmiňovaných investic do infrastruktury je teoreticky možné, že nakonec projdou. I když to u Republikánů, kteří po dlouhá léta varovali před deficity a ničivým nárůstem vládního dluhu, bude vyžadovat značnou názorovou flexibilitu (mírně řečeno). UR by se tak asi dále těšila zájmu investorů. Na druhou stranu jsme ale viděli, cena akcie této akcie už má za sebou raketový růst a i zde je tak otázka, zda jsou pravděpodobnější překvapení pozitivní, či negativní. Pokud se investor přikloní ke skepsi a nejsou mu cizí krátké pozice, je tato akcie s betou na hodnotě 2,4 nadopovaná prezidentským optimismem možná ideálním kandidátem na „short“.





Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688