Sezona medvědího česneku: kde ho najít a jak ho dokonale využít

Všechny byliny, které se dají na jaře v přírodě sníst, mají velkou sílu a jsou pro lidské tělo přínosem. Medvědí česnek je ale opravdu zázračný! Obsahuje vitaminy A, B, C, železo, zinek, hořčík, vápník a další. Díky této silné kombinaci je bylinka přírodním antibiotikem, antimykotikem a také působí antibakteriálně.

Pomáhá proti chřipce, nachlazení, respiračním problémům, angínám, potírá stafylokoky a streptokoky, předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran a chrání nás tak před celou řadu nepříjemných jevů. O jeho síle věděli už naši předci, kteří jej používali jako tonikum na nervy a oslabený nervový systém.

Kdo ho najdete?

Bylina má řapíkaté zelené listy, které vyrůstají ve spodní části lodyhy, připomínají listy konvalinek. Proto lidé občas tyto rostliny zaměňují, což může být problém, protože konvalinka je jedovatá.

Medvědí česnek dorůstá výšky až 40 centimetrů a jeho listy mají charakteristickou štiplavou vůni, takže když si čichnete, záměna nehrozí.

K záměně nedojde ani když je bylina v květu, protože kvítky každé rostliny jsou zcela jiné – konvalinka má malé zvonečky, česnek drobné bílé květy složené do jednotlivých polokulovitých okolíků.

Nejčastěji roste v lužních lesích či ve vlhčích porostech na spíše stinných místech v listnatých a smíšených lesích. Budete-li po něm pátrat, hledejte kolem potoků, v hlubších lesích a na vlhkých loukách.

Sezóna medvědího česneku skončí začátkem léta v období oteplování.

Pesto z medvědího česneku

Základní dávkování je 25 lístků medvědího česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 40 g pinií, 40 g strouhaného parmazánu. Všechno společně krátce rozmixujte. Teprve poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí

Pesto, vzhledem k jeho intenzitě, můžete používat všude tam, kam se hodí i klasické bazalkové, například do těstovin a salátů.

Pokud ho nechcete spotřebovat hned po vyrobení, měli byste nejdřív medvědí česnek na pár vteřin spařit ve vroucí vodě, pak hned zchladit v ledové vodě a teprve potom ho použijte do pesta.

Máslo s medvědím česnekem

Máslo s medvědím česnekem je další lahodným pokrmem, který můžete vyzkoušet. Potřebujete 250 g másla, 60 g medvědího česneku, trochu soli (podle chuti).

Změklé máslo a ostatní ingredience rozmixujte - mixujte do doby než vznikne jemná hmota. Bylinkové máslo dejte do jakékoli misky či formičky a nechte ho vychladit.

Polévka z medvědího česneku

Budete potřebovat 200 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 500 ml kuřecího vývaru, 50 g brambor, 50 g šalotky, 50 g suchého bílého vína, 4 vejce, máslo, sůl, pepř z mlýnku.

Šalotku osmahňete na másle, přidáte na kostičky nakrájené brambory a podlijete vínem. Necháte přejít varem, přidáte vývar a vaříte do změknutí brambor.

Poté přidáte smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříte a rozmixujete kuchyňským mixérem. Před podáváním našleháte do pěny, podáváte s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce povaříte nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut.

Salát s medvědím česnekem

Na jednoduchý salát si připravte olivový olej, sůl, pepř, medvědí česnek a rajčata.

Listy medvědího česneku omyjte, nakrájejte nadrobno a do mísy k němu přidejte omytá a nakrájená rajčata, olivový olej, sůl a pepř.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření