Výstavba pražských kanceláří probíhá: nejaktivnější jsou Radlice, velká výstavba čeká centrum

Nové pražské kanceláře vzniknou i v centru

V Praze je aktuálně ve výstavbě 343 tisíc m2 kancelářských ploch, z čehož 144 000 m2 má být dokončeno již tento rok. Jedná se o nejsilnější výstavbu od roku 2014. První kvartál však výrazný přírůstek nových kanceláří, který se očekává po historicky nejslabším roce 2016, neodstartoval. Dokončení převážné většiny nových prostor připadne až na druhou polovinu tohoto roku.

Kancelářský trh doručil v prvním čtvrtletí pouze jednu dokončenou kancelářskou budovu - projekt DOCK IN TWO o výměře 6 900 m2, která je víc než z poloviny pronajatá. V důsledku malého objemu nových kancelářských prostor klesla neobsazenost pod úroveň 10 % na 9,4 % , což je nejnižší neobsazenost od roku 2008. Větší firmy jsou proto ochotny si pronajímat prostory ještě před jejich dokončením. Z celkového objemu výstavby je již více než 25 % pronajatých, o dalších 25% se vedou intenzivní jednání.

Hrubá realizovaná poptávka včetně prodloužených nájemních smluv dosáhla v prvním čtvrtletí 90 100 m2. Největší objem pronájmů se uskutečnil v Praze 4 (35 %), v Praze 5 (16 %) a v Praze 8 (15 %). Již tradičně se na pronájmech nejvíce podílely IT firmy (17 % ), které byly následovány poradenskými společnostmi (16 % ).

„První kvartál roku 2017 zaznamenal pokles realizovaných transakcí jak v meziročním srovnání, tak v porovnání s předchozím kvartálem. Poptávka je sice stále aktivní, není však v takovém rozsahu jako v nadprůměrných letech 2015 a 2016 ; trh momentálně nabízí málo nových volných prostor, neobsazenost klesá a očekáváme, že v dalším kvartálu ještě klesat bude,“ říká Radka Novak, partnerka a vedoucí týmu pronájmu kancelářských prostor ve společnosti Cushman & Wakefield.

Výstavba v centru Prahy poroste

Centrum Prahy zažívá nejintenzivnější developerskou aktivitu od roku 2014. Vzhledem k značnému počtu projektů, jež zahájení stavby teprve čeká, lze předpokládat, že podíl výstavby v pražském centru ještě výrazně poroste. Mezi objekty, které oživí centrum v příštích 4-5 letech, patří projekt Vinohradská společnosti HB Reavis, projekt Penty v okolí Masarykova nádraží, projekt Savarin či Květinový dům společnosti Flow East. Postupné dokončování těchto projektů zastaví růst nájemného v centru Prahy, který jsme zaznamenali v loňském roce i začátkem tohoto roku.

Nejvíce se staví v pražských Radlicích

Radlice se stávají nejrychleji rostoucí administrativní čtvrtí v Praze. Na Praze 5, která má největší podíl na výstavbě, je v současnosti rozestavěno 109 tisíc m2. Téměř 65 % připadá na Radlice. Mezi největší projekty patří druhá fáze sídla ČSOB a rozšiřování projektu Waltrovka o budovy Mechanica a Dynamica. „Praha 5 se stává populárnější i mezi nájemci. Opět tedy platí pravidlo „Nabídka generuje poptávku“, doplňuje Radka Novak. V těsném závěsu Prahy 5 se nachází tradičně silné administrativní lokality Praha 4 a Praha 8.

Investice do kancelářského trhu budou pokračovat

V prvním kvartálu se na trhu s kancelářemi proinvestovalo 252 mil. EUR, což je oproti stejnému čtvrtletí minulého roku nárůst o 60 % . Mezi nejvýznamnější transakce patří Futurama (1. fáze), budova Komerční banky na Příkopě 33, Telekomunikační centrála na Žižkově a Smíchov Gate.

V roce 2016 byly kanceláře nejčastějším cílem investorů. Přesto, že je v prvním kvartálu letošního roku výrazně předčil maloobchod, který činil 78 % z celkového objemu investic, dá se očekávat, že kanceláře znovu posílí.

Skutečnost, že se většina maloobchodních center už zobchodovala do rukou dlouhodobých investorů, povede v dalších letech k posílení ostatních segmentů, a to zejména kanceláří,“ říká Alexander Rafajlovič, partner v investičním týmu Cushman & Wakefield.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba