Pavel Šafařík (Sagefin)
Makroekonomika  |  10.05.2017 15:09:29

Dolar opět válcuje euro, udrží Nikkei 20 000 bodů?

Po proběhlých francouzských volbách poptávka po evropských akciích již není tak silná, když výsledek voleb byl do cen akcií již částečně promítnut po prvním kole voleb. Poté, co se euro vůči americkému dolaru vyšplhalo až na úroveň 1,1, má měnový pár problém předešlé zisky udržet. Vypadá to, že optimismus na měnovém páru EUR/USD byl v souvislosti s francouzskými volbami pouze dočasný. Dolar se tak opět vrací do hledáčku investorů a poptávka by měla v dlouhodobějším horizontu v souvislosti s kladným úrokovým diferenciálem převyšovat nabídku s tím, že výhledově by měly dolarové sazby nadále růst. Pravděpodobnost zvýšení hlavní úrokové sazby FEDu o 25 bps na 1,00-1,25 % na červnovém zasedání je aktuálně bezmála 90 %.

Evropské akciové indexy se v tomto týdnu vyšplhaly na nová lokální maxima, přičemž americké indexy jsou na historických maximech. S&P 500 těsně překonal úroveň 2400 bodů a DJIA koketuje s úrovní 21 000 bodů. Nad hladinu 20 000 bodů se po dvou letech vyšplhal Nikkei, zatímco japonský jen za stejnou dobu vůči americkému dolaru zpevnil až o 10 %. Silnější jen by mohl být pro japonské akcie negativním faktorem a za evropskými a americkými akciemi z toho důvodu mohou ve střednědobém horizontu zaostávat. Úroveň 20 000 bodů na japonském Nikkei se pro býky momentálně jeví jako velice křehká a pravděpodobně ještě nějakou dobu zůstane nepokořená.

Po francouzských volbách se pozornost investorů opět přesune k měnové politice. Zvýšení sazeb FEDem v červnu sice je vysoce pravděpodobné a obchodníci by tento faktor měli promítnout do svých rozhodnutí, nicméně důležitý bude spíše výhled a ochota FEDu dále zvyšovat sazby v průběhu tohoto roku, což by mohlo akciový trh negativně ovlivnit. Přesto na akciovém indexu NASDAQ 100 je momentálně patrný exponenciální růst značící silnou rostoucí poptávku, zejména po technologických akciích, která de facto očekávané rostoucí sazby ignoruje. Není však vyloučené, že tato ignorace ještě bude nějakou dobu přetrvávat a akcie nadále strmě porostou.

Pavel Šafařík
Sagefin.cz 

      SageFin.cz   je nezávislý finanční portál se zaměřením na světové finanční trhy a online investování. Projekt vzniknul na základě absence hodnotných informací ohledně fundamentální a makroekonomické analýzy akcií a jejím správném využití v praxi společně s technickou analýzou. Naším cílem je zkvalitnit služby na území České republiky v oblasti finančního vzdělávání a vytvořit zázemí pro stálou komunitu obchodníků." .

Více informací na: www.sagefin.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688