Vysoký tlak: rady, jak snížit vysoký krevní tlak

TNBiz, 12.5.2017

Za léčbu vysokého krevního tlaku vydala loni nejsilnější tuzemská zdravotní pojišťovna 2,8 miliardy korun. "Jde ovšem jen o náklady na tuto konkrétní diagnózu, v nichž nejsou započteny výdaje na léčbu nemocí, které hypertenze může dále způsobovat," upozorňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Neléčený vysoký krevní tlak je dáván do přímé souvislosti například s vývojem aterosklerózy (kornatění tepen), cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších. "Cévní mozkové příhody stojí VZP ročně další zhruba 2 miliardy, ke stejné částce se blíží i náklady na péči o pacienty s infarkty atd.," dodává Tichý.

Rizikové faktory pro vznik vysokého krevního tlaku můžeme rozdělit na ty, které nelze ovlivnit (věk, pohlaví, dědičnost, některá jiná onemocnění), a na ty, které je v našich silách korigovat (obezita, kouření, alkohol, nadměrné solení, stres).

"Klientům, kteří se chtějí hypertenze vyvarovat, nabízí VZP příspěvky na prevenci, jako je například snižování hmotnosti, pohyb či odvykání kouření. Získat je může každý, kdo splní stanovené podmínky," upozornil Tichý.

Lidé s hypertenzí často potřebují i několik druhů léků. Stačí ale několik změn ve zdravém životním stylu a jejich potřebu můžete alespoň snížit. Vždy je však potřeba konzultace s lékařem!

Babské rady, jak snížit tlak

CIBULE A ČESNEK

Při léčbě vysokého tlaku se už ve starém Řecku používal česnek. Není vhodný pro osoby s citlivým žaludkem, při léčbě hypertenze ale dokáže hotové zázraky. A stejně tak cibule. Nejenže snižuje krevní tlak a obsah tuku v krvi, ale rozpouští i sraženiny.

ČERVENÁ ŘEPA

I lékaři často doporučují jíst červenou řepu, která nejenže snižuje krevní tlak, ale navíc pomáhá předcházet onkologickým onemocněním.

BANÁNY

Banány jsou bohatým zdrojem draslíku, který také pomáhá snižovat krevní tlak. Tento minerál obsahuje třeba i pomerančový džus, nízkotučný jogurt a někdy se doporučují i pečené brambory se slupkou.

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

Snížit tlak pomáhá i kvalitní hořká čokoláda. Na ideálním množství se vědci neodkážou shodnout, často se ale doporučuje zhruba 30 gramů denně. Zázračným lékem jsou v tomto případě zřejmě antioxidanty.

HLOH

Hloh patří mezi léčivé rostliny. Pomáhá snižovat krevní tlak, má příznivý vliv na nervovou soustavu, používá se i proti skleróze či nespavosti. Příznivě působí hlavně při dlouhodobém užívání.

JEMNÁ MASÁŽ

Někteří léčitelé doporučují na snížení tlaku i jemnou masáž. Spočívá v jemném dotýkání se určitých bodů na hlavě a krku, funguje na principech tradiční čínské medicíny. Jeden z bodů se nachází za ušním lalůčkem - odtud byste měli několikrát po sobě jemně sjet konečky prstů až ke středu klíční kosti. Další bod se nachází na tváři - asi půl centimetru od ucha na úrovni lalůčku. Bod by se měl masírovat zhruba minutu.

NAUČTE SE DÝCHAT

Ačkoli je dýchání každodenní součástí života, mnoho lidí dýchá špatně. Správně bychom měli vzduch do plic dostávat bráničním dýcháním - poznáte to tak, že se při nádechu hruď vypne a břicho jako by vypoulí ven, při výdechu se opět stáhne dovnitř.

MEDITUJTE

Nejčastěji vysoký tlak souvisí se stresem. Je proto nesmírně důležité najít si čas na relaxaci. Ať už posloucháte meditační hudbu, nebo třeba cvičíte jógu, s vaším tlakem to udělá divy.

JEZTE RYBY

Na srdce a cévy příznivě působí i ryby - obzvlášť ty sladkovodní. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají ředit i krev. Vhodný je losos, pstruh nebo třeba platýs.

POZOR NA KOFEIN

Pokud máte problémy s vysokým tlakem, rozhodně byste neměli pít příliš často kávy. Kofein může způsobit výkyvy v krevním tlaku a to i u lidí bez hypertenze.

POZOR NA SŮL

Jak se říká "sůl je nad zlato", rozhodně byste to s ní ale neměli přehánět. Vztah mezi solí a vysokým tlakem zkoumají odborníci neustále, několik světových studií ale upozorňuje na to, že právě časté používání většího množství soli patří mezi nejvýznamnější zvyky pacientů s hypertenzí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky