Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.05.2017 12:03:01

Počasí přichystalo na následující dny pravé léto, pozor ale při opalování

 

 

Teplomilní jedinci z nás mohou slavit. Na přelomu května a června přijde počasí s letními až tropickými teplotami. Od jihozápadu z oblasti Francie bude proudit na naše území teplý až velmi teplý vzduch a odpolední teploty budou v některých dnech stoupat až k tropickým 30°C v nížinách. Počasí mají postupně doplnit ojedinělé až místní bouřky z tepla, které mohou být lokálně i silné s kroupami a přívalovým deštěm. Nicméně jako celek bude počasí následujícího období teplotně velmi nadprůměrné a bohužel musíme čekat i výrazný rozvoj silného sucha zejména na Moravě.

Kde se vlna veder už na konci května vzala? Za jejím původem musíme putovat až do Maroka, odkud se přes Pyrenejský poloostrov dostává masa velmi teplého vzduchu do Evropy od jihu až jihozápadu. Teplý vzduch se přes Francii a Německo dostane také do naší kotliny a vypadá to, že se tu usadí na více dní. Jen přechodně nás mohou svlažit bouřky z tepla nebo se průběžně dostaví studené fronty. Naopak v jihovýchodní Evropě v oblasti Řecka a okolí se drží teplotně podprůměrné počasí. Nemusíte si to ale představovat jako nějakou zimu, odpolední teploty jsou kolem 20°C a větší horka se tam brzy dostanou také.

S nástupem veder a ostrého slunce souvisí i dvě rizika. Jednak si dejte pozor při opalování, neboť UV-index rychle vylétne nahoru, a zadruhé zejména na Moravě prudce vzroste riziko požárů vlivem silného sucha, které je na mnoha místech patrné už nyní. Zmiňovaný UV-index vzroste z předchozích hodnot 5 až 6 na poměrně nebezpečných 7 až 8. Nebezpečných proto, že naše pokožky ještě nejsou v letošním roce zvyklé na ostrý sluneční svit a hrozí spálení. Používejte proto vhodné formy ochrany jako opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a sluneční brýle. Riziko požárů nezvyšujte rozděláváním ohně v přírodě zejména při větrném počasí. Dodržujte také přísnější pitný režim, pokud jste na něj dosud nebyli přes zimu a jaro zvyklí.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty