Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.06.2017 09:14:13

Rozbřesk: Solidní PMI slibují slušný růst české ekonomiky i ve druhém čtvrtletí

Jak už naznačily první odhady i včerejší zpřesnění indexu nákupních manažerů, eurozóna pokračuje v solidním růstu i ve druhém čtvrtletí. Navzdory poměrně slabému výkonu francouzské i italské ekonomiky, které dlouhodobě trpí ztrátou konkurenceschopnosti a v italském případě navíc i dlouhodobými problémy finančního sektoru. Silný růst si můžeme slibovat i od české ekonomiky. V květnu PMI v průmyslu sice mírně poklesl, ale stále se nachází vysoko nad padesátkou, což zjednodušeně znamená pokračování konjunktury tohoto našeho největšího odvětví. Když k tomu připočteme velmi dobré výsledky nových zahraničních zakázek, tak můžeme předpokládat, že boom průmyslu bude pokračovat i v dalších měsících. Průmysl si udrží pozici lídra tuzemské ekonomiky, kterému čím dál více sekundují i další odvětví. Ostatně to už nejspíše potvrdí podrobnější data o HDP, která přijdou na řadu už v devět hodin.

Nové zakázky pro průmysl vedou k dalšímu růstu zaměstnanosti v tomto odvětví, které se zhruba z poloviny podílí na zlepšování situace na tuzemském trhu práce vedoucí až k devítiletým rekordům v počtu volných pracovních míst. Současně se odráží i v rychlém růstu příjmů státního rozpočtu z tzv. pojistného, tedy ze zdanění práce. A právě tyto příjmy představují zhruba polovinu z letošního vyššího výběru daní do veřejných rozpočtů. Ten největší z nich – státní – zakončil květen s deficitem téměř 19 mld. korun. To by samo o sobě nebylo s ohledem na plánovaný schodek až takovým překvapením.

Překvapením je spíše fakt, že na výdajích rozpočtu není vidět, že by se konečně po delším útlumu začaly rozhýbávat veřejné investice. Zda k tomu dochází alespoň v privátní sféře, naznačí dnešní podrobnější data z HDP. Ukáže se totiž, jestli ekonomiku netáhne nahoru stále pouze tandem spotřeba-export na jedné straně a průmysl spolu s několika sekundujícími službami na straně druhé. Prostor i peníze totiž nepochybně existují i pro investice a tedy i pro stavebnictví. Bylo by to obzvláště žádoucí v době, kdy kapacity průmyslu jsou v případě úspěšných oborů naplněny až přeplněny a prostor pro další růst se tak ztenčuje.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna včera vytvořila nové post intervenční maximum, když se těsně přiblížila k úrovni 26,30 EUR/CZK. Od exitu si tak už připsala necelá tři procenta a nejsou to nepochybně zisky poslední, i když vsazeno (a tedy v budoucnu zinkasováno) je s ohledem na rozsah intervencí nemálo. Podpořit korunu by mohla i dnes zveřejněná data o růstu ekonomiky v úvodu roku, nicméně největší várka důležitých čísel bude na pořadu až příští týden. Hned v pondělí to budou mzdy a v pátek pak inflace. Zatímco s těmi prvními bude ČNB nepochybně velmi spokojena, inflace nejspíše zůstane daleko pod její prognózou. Pro centrální banku by to měl být dostatečný signál, že opravdu není se sazbami kam spěchat. S realitním boomem si kosmetické změny sazeb neporadí a více bytů, aby se vzpamatovala nabídka realit, se kvůli nim stavět rozhodně nebude.

Na dluhopisové frontě pokračuje klid, který je ve znamení dalšího poklesu delšího konce křivky. Desetiletý bond nese už zhruba tak málo jako v polovině února. Nízká inflace v eurozóně i u nás jim k růstu zatím rozhodně nepřispěje.

Zahraniční forex

Eurodolar včera lehce korigoval své zisky. Britská libra dokázala setřást své ranní ztráty a proti dolaru se obchoduje znovu u hranice 1,2900.

Dnešek bude na eurodolarovém trhu samozřejmě o amerických statistikách z trhu práce, nicméně vývoj italských rizikových prémií může být také podnětný. Pokud jde o payrolls tak po silném ADP reportu se dá očekávat velmi dobrý výsledek, když přírůstek nových pracovních míst může překročit 200 tisíc. Na takové číslo by měl dolar zareagovat pozitivně - tím spíše pokud například zrychlí mzdy. Takový výsledek by totiž měl definitivně zacementovat očekávání trhu, že Fed v polovině měsíce (opět) zvýší úroky.

Ropa

Vyšší než očekávaný pokles zásob ropy a benzínu pomohl cenám Brentu k návratu těsně nad hranici 50 dolarů. Ve skutečnosti šlo však jen o velmi malý posun, který zdaleka nenaplní ambice OPECu, který si od poslední dohody sliboval výrazně lepší cenové podmínky na trhu. Pro nás to znamená, že ceny pohonných hmot budou i nadále brzdit českou inflaci v rozletu.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688