Zákaz v centru Prahy: po desáté si nekoupíte víno, ani pivo

TNBiz, 5.6.2017

Rada městské části se loni v červenci usnesla, že je potřeba omezit prodej alkoholu, aby na ulicích v centru metropole po večerech nevyřvávali opilci.

Proto všechny večerky nebo samoobsluhy, které sídlí v prostorách vlastněných městskou částí, nesmějí po desáté hodině večer prodávat alkohol. A netýká se to jen lihovin, ale i piva a vína.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký krok obhajuje. Podle něj radnice prodej alkoholu omezila, aby se lidé bydlící na Praze 1 mohli v klidu vyspat.

"Pití alkoholu na veřejnosti je sice zakázáno vyhláškou, ale městská policie to prostě nestíhá uhlídat. A ulice naší městské části jsou plné hlavně mladých turistů, kteří si nakoupí ve večerkách co nejlevnější alkohol a pak ruší noční klid," tvrdí Lomecký.

Vedení Prahy 1 by rádo zákaz prodeje alkoholu v obchodech mezi 22. a 6. hodinou ráno rozšířilo obecně závaznou vyhláškou na celé území Prahy. Zatím neúspěšně.

"Vyhlášku magistrát neschválil s odkazem na svobodu podnikání. Možná i proto, že skupinky hlučných, opilých turistů jsou z 95 procent problémem právě Prahy 1, dalších částí města se tento problém v podstatě netýká," přemítá Lomecký.

Večerní a noční omezení prodeje alkoholu si nicméně starosta chválí. "Určitě to pomohlo a tam, kde se po desáté večer alkohol neprodává, je větší klid," ujišťuje Lomecký. A chce apelovat i na ty, kteří prodávají "ve vlastním" a ne v nájmu města, aby se k omezení prodeje alkoholu také přidali.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky