Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.07.2017 10:33:32

Investice do elektřiny poprvé překonaly investice do ropy a plynu

Investice do elektřiny loni poprvé překonaly investice do ropy a plynu. Pokles cen ropy způsobil prudký pokles investic do ropy a plynu a naopak se zvyšují výdaje za obnovitelné zdroje energie a energetické sítě. Celkové energetické investice pak klesly o 12 procent na 1,7 bilionu USD (39 bilionů ) a pokles zaznamenaly již druhým rokem za sebou. Vyplývá to z zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

„Tento pokles (energetických investic) se dá připsat dvěma důvodům. Reakci ropného a plynárenského průmyslu na dlouhotrvající období nízkých cen ropy, které bylo obdobím drsných investičních škrtů, a technologickému pokroku, který snížil náklady na investice jak u obnovitelné energie, tak u ropy a plynu," řekl novinářům hlavní ekonom IEA László Varro. Investice do ropy a plynu, které podle Varra byly sto let největším zdrojem investic, se propadly o 26 procent na 650 miliard USD. V letošním roce se ale očekává mírné oživení investic do ropy a plynu, hlavně díky růstu těžby z břidlic v USA a výdajům v Rusku a na Blízkém východě.

Elektrárenský sektor se stal v roce 2016 největším příjemcem investic

Největším příjemcem energetických investic se loni poprvé stal elektrárenský sektor, který překonal kombinované investice do ropy, plynu a uhlí. "Masivní investice do obnovitelné energie a růst výdajů za elektrické sítě udělal z elektřiny největší oblast kapitálových investic," dodal Varro.

Celkem investice do elektřiny činily 718 miliard USD, což bylo o deset miliard více než investice do ropy, plynu a uhlí. Podpořil je hlavně růst výdajů za rozvodné sítě, které vykompenzovaly pokles investic do produkce elektřiny. Největší oblasti výdajů byly investice do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, které činily 297 miliard USD. Meziročně se sice snížily o tři procenta, důvodem však byly nižší ceny solárních panelů a větrných turbín, instalovaná kapacita rostla.

Investice do uhlí výrazně propadají

Prudce se snížily investice do uhelných elektráren, které byly nejnižší za téměř 15 let. Mohou za to obavy ze znečištění ovzduší. Investice do těchto elektráren však stouply v Indii. Výdaje za elektrické sítě a skladování energie v posledních pěti letech stabilně rostou a loni dosáhly 277 miliard USD. Přispívají k tomu hlavně investice Číny do distribučního systému. Čína je také největším energetickým investorem. Na celkových investicích měla loni podíl 21 procent hlavní díky investicím do elektřiny s nízkými emisemi a sítí.

Přestože investice ropy a zemního plynu v USA loni klesly, celkové energetické investice se zde zvýšily o 16 procent. Přispěly k tomu výdaje za projekty v oblasti produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů.

(Zdroj: Reuters, ČTK)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688